flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Херсонському апеляційному суді відбулася робоча нарада з питань підведення підсумків за перше півріччя 2020 року та поточного стану здійснення правосуддя судами Херсонської області

29 вересня 2020, 11:50

Голова Херсонського апеляційного суду Олександр Коровайко:«Сьогодення  вкотре усім доводить, що потреба суспільства у здійсненні правосуддя існує за будь-яких умов, і що саме суди є тією інституцією, в  якій  люди знаходять вирішення важливих життєвих питань. І це набуло особливої ваги в умовах дії  карантину, про що свідчить кількість звернень, які надходять до судів. За таких умов приємно відзначити, що колективи судів Херсонщини продовжують забезпечувати ефективне здійснення правосуддя, створивши безпечні умови здійснення судочинства, забезпечуючи гарантії конституційного права людини і громадянина на судовий захист».

 

Традиційним для Херсонського апеляційного суду є проведення семінарів, круглих столів, конференцій, робочих нарад та інших заходів за участю суддів місцевих судів. Подібні формати роботи дозволяють спільно обговорити не лише  підсумки здійснення правосуддя судами Херсонщини, але і проаналізувати поточний стан роботи судів області, звернути увагу на останні новели законодавства та проблемні питання правозастосування, а також визначити напрями подальшої діяльності.

Цьогоріч у зв’язку із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19 та встановленням з 12 березня 2020 року карантину на всій території України особливої уваги потребують питання організації безперервної діяльності судів області з метою здійснення правосуддя та забезпечення конституційного права громадян на справедливий судовий захист.

Одним із першочергових завдань для судів Херсонської області, як власне, і всіх судів України, в умовах запровадження протиепідемічних заходів залишається забезпечення доступу громадян до правосуддя, якісне здійснення судочинства з дотриманням розумних строків розгляду справ з тим, щоб звернення до суду та розгляд справ відбувалися  за умов безпечного перебування в судових установах відвідувачів та колективів судів.

Тож із самого початку поширення пандемії запорукою належної організації роботи місцевих та апеляційного судів Херсонської області в умовах карантину були вчасні і  відповідальні дії суддів першої та апеляційної інстанцій щодо організації розгляду судових справ, адже життя продовжується, виникають спірні правовідносини, які потребують вирішення у судовому порядку, не зникають питання, які вимагають невідкладного з’ясування, і люди змушені звертатися до суду для захисту своїх прав або прав третіх осіб. І найголовнішим за таких умов є забезпечення безперервного та  безпечного доступу громадян до правосуддя, особливо це стосується судів першої інстанції, адже саме до них насамперед звертаються громадяни і саме судді місцевих судів першими стають на захист прав і свобод людини. Тому завдяки об’єднаним зусиллям суддів місцевих та апеляційного судів вдалося досягти злагодженої роботи судів Херсонської області під час дії карантину.

Втім залишається чимало нагальних організаційних питань та питань поточного стану здійснення правосуддя, які потребують уваги та безпосереднього обговорення суддями Херсонщини, що складно у повному обсязі реалізувати за допомогою онлайн-платформ.

Тож нещодавно в Херсонському апеляційному суді відбулася робоча нарада голів місцевих судів та суддів апеляційного суду. На жаль, спілкування відбулося за обмеженої кількості присутніх, оскільки захід було проведено з дотриманням всіх вимог, передбачених Постановою Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 р. № 641 “Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2” (із подальшими змінами)  .

 

Голова апеляційного суду Олександр Коровайко розпочав нараду вітальним словом, висловивши подяку колегам за  відповідальну працю і зазначивши, що навіть у складних умовах поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19 та запровадження карантину суди Херсонщини ні на день не припинили свою роботу, продовжуючи здійснювати правосуддя та забезпечувати конституційне право громадян на судовий захист.

«Безумовно, живе спілкування збагачує співрозмовників новим досвідом та знаннями. У професійному  обговоренні з колегами воно  є запорукою плідної праці та досягнення якісних результатів. На жаль, ми з вами з початку року тривалий час були позбавлені такої можливості. І ми щиро раді такій нагоді безпосереднього спілкування» - звернувся до учасників заходу голова апеляційного суду.

«Сьогодення  вкотре усім доводить, що потреба суспільства у здійсненні правосуддя існує за будь-яких умов, і що саме суди є тією інституцією, в  якій  люди знаходять вирішення важливих життєвих питань. І це набуло особливої ваги в умовах дії  карантину, про що свідчить кількість звернень, які надходять до судів. За таких умов приємно відзначити, що колективи судів Херсонщини продовжують забезпечувати ефективне здійснення правосуддя, створивши безпечні умови здійснення судочинства, забезпечуючи гарантії конституційного права людини і громадянина на судовий захист» - наголосив Олександр Коровайко.

Також Олександр Коровайко радо привітав у суддівському колективі Херсонщини новопризначених суддів Генічеського районного суду Херсонської області Делалову Олену, Мотонок Тетяну та Ковальчук Наталію, суддю Іванівського районного суду Херсонської області Ференца Ростислава, суддю Каховського міськрайонного суду Херсонської області  Лященко Валентину та суддю Новотроїцького районного суду Херсонської області Добрострой Олену і  побажав колегам плідної праці, професійної мудрості, виваженості та справедливості у прийнятті рішень, творчої наснаги та натхнення для нових успіхів на користь суспільства.

Знайомство із новими колегами стало гарною нагодою для новопризначених суддів поспілкуватися із суддями-кураторами з апеляційної інстанції.

З метою координації подальших дій з удосконалення роботи судів та покращення якості здійснення судочинства учасники наради перейшли до обговорення  підсумків здійснення правосуддя судами Херсонської області за перше півріччя 2020 року та за поточний період.

Так, аналіз стану здійснення правосуддя Херсонським апеляційним судом за І півріччя 2020 року свідчить про наявність тенденції до зростання кількості справ та матеріалів, що надійшли до суду (на 4,6%), у порівнянні з І півріччям 2019 року.

                                   Надходження справ і матеріалів                                                Структура надходження справ і матеріалів

У порівнянні з аналогічним періодом 2019 року у 2020 році за структурним розподілом збільшилася кількість розглянутих апеляційним судом справ таких категорій:

  • кримінального судочинства: злочини проти власності (на 7,6%); злочини проти громадської безпеки (на 16,7%);
  • цивільного судочинства: у спорах, що виникають із правочинів (на 4,2 %); про встановлення фактів, що мають юридичне значення (на 30%).

Протягом  першого півріччя 2020 року до місцевих судів Херсонської області надійшло 40 тисяч 14 справ та матеріалів, що в порівнянні з аналогічним періодом 2019 року є дещо меншим. Водночас, в розрізі видів судочинства за перше півріччя 2020 року  в порівнянні з аналогічним періодом 2019 року значно збільшилася кількість справ та матеріалів про адміністративні правопорушення, а саме на 11,8 %.

Так, зокрема аналіз стану здійснення судочинства судами області протягом перших місяців дії запровадженого карантину свідчить про збільшення у цей період кількості справ та матеріалів кримінального судочинства у складі загальної кількості справ та матеріалів, що надходили до місцевих судів, а саме на 2% у порівнянні з аналогічним періодом до запровадження карантину; а справ та матеріалів про адміністративні правопорушення – на 5 %. При цьому, показник розгляду кримінальних проваджень суддями місцевих судів за цей період зріс на 8%, порівняно з аналогічним періодом до запровадження карантину.

«Новий виклик, що постав перед судовою системою, вимагає спільних зусиль та пошуку альтернативних засобів і можливостей судового розгляду під час пандемії. Це навчило нас жити і  працювати в нових умовах, забезпечуючи судовий захист кожному, хто цього потребує. Приємно усвідомлювати, що судді Херсонщини докладають усіх зусиль, щоб гідно впоратися із труднощами сьогодення» - зазначив під час обговорення Олександр Коровайко.

Також в ході спілкування учасниками заходу було окреслено деякі проблемні питання, які виникають при здійсненні правосуддя  та організації роботи місцевих судів, з метою подальшого їх спільного з апеляційним судом опрацювання  та вирішення, вжиття спільних заходів реагування з метою ефективного здійснення правосуддя судами Херсонщини.

Крім того, в ході зустрічі було визначено шляхи удосконалення роботи судів, завдання та напрямки діяльності на поточний 2020 рік.

Щодо стану забезпечення охорони судів Херсонської області та подальших напрямів роботи служби розповів т.в.о. начальника територіального управління Служби судової охорони у Херсонській області, полковник Вадим Матвєєв.

Завершуючи нараду, очільник апеляційного суду Олександр Коровайко подякував колегам за сумлінне та відповідальне виконання професійних обов’язків та рекомендував головам місцевих судів  обговорити у своїх колективах ті питання, зміст яких було висвітлено на нараді.

«Здійснюючи судочинство, нам варто пам’ятати про те, що  кожне судове рішення впливає на формування рівня довіри громадян до судової влади в цілому, зміцнення впевненості кожної особи в тому, що її конституційні права і свободи будуть захищені справедливим та неупередженим судом у розумні строки. Саме доступність правосуддя та його  ефективність, втілення справедливості у кожному судовому рішенні є метою наших спільних зусиль і досягнень » - зазначив голова Херсонського апеляційного суду та побажав учасникам заходу міцного здоров’я, успіхів та злагоди у родинах.