flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Огляд останніх законодавчих змін, що набрали чинності

21 серпня 2020, 12:54

Зазначені зміни спрямовані на забезпечення розгляду з дотриманням розумних строків кримінальних проваджень щодо злочинів, за вчинення яких передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк більше десяти років, зменшення кількості проваджень, які передаються з одного суду до іншого у зв’язку із неможливістю сформувати колегію суддів, а відтак підвищення якості доступу громадян до правосуддя.

Відтепер розгляд кримінальних проваджень в суді першої інстанції щодо особливо тяжких злочинів здійснюватиметься колегіально судом у складі трьох суддів лише за клопотанням обвинуваченого, а кримінальне провадження стосовно кількох обвинувачених розглядатиметься колегіально судом у складі трьох суддів стосовно всіх обвинувачених, якщо хоча б один із них заявив клопотання про такий розгляд.

Крім того, відповідно до  ч.4 ст.315 КПК України під час підготовчого судового засідання суд роз’яснює обвинуваченому у вчиненні злочину, за який передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк більше десяти років, право заявити клопотання про розгляд кримінального провадження стосовно нього колегіально судом у складі трьох суддів.

При цьому, судовий розгляд у кримінальному провадженні, що розпочався до набрання чинності  зазначеними змінами і проводиться в суді першої інстанції колегіально судом у складі трьох суддів, продовжується та завершується за правилами, що діяли до дня набрання чинності цим Законом; у разі якщо відбувається підготовче судове засідання, а судовий розгляд ще не призначений, судовий розгляд у кримінальному провадженні проводиться і завершується складом суду, передбаченим з урахуванням положень цього Закону.

Зазначеним Законом внесено зміни до низки нормативних актів, зокрема, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), Кримінального кодексу України (КК), Закону України «Про рекламу» та інших.
Зокрема, КУпАП доповнено ст.156-4, яка передбачає адміністративну відповідальність за порушення правил прийняття ставок у лотерею. 

Кримінальний кодекс  доповнено ст.365-3, яка передбачає кримінальне покарання у виді позбавленням волі на строк від шести до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років  за бездіяльність працівника правоохоронного органу щодо незаконної діяльності з організації або проведення азартних ігор, лотерей.