flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Чи важко бути суддею?» - про це розповів голова Херсонського апеляційного суду Олександр Коровайко під час зустрічі зі школярами

13 листопада 2019, 16:57

«Спілкування суддів та працівників апарату суду з молоддю,  ознайомлення з функціями та особливостями процесуальної і організаційної діяльності  судів є важливим внеском у формування активного, свідомого, освіченого покоління українського суспільства, яке позбавлене упереджених стереотипів ототожнення судового процесу із негативним явищем у житті людини,  а відтак негативного  сприйняття  діяльності судів та суддів;  довіряє судовій системі та судовим рішенням; здатне формувати власне бачення та оцінку  правовим явищам у державі» - Олександр Коровайко.

 

Сьогодні, 13 листопада, продовжуючи гарну традицію спілкування зі школярами та студентами, з метою поглиблення знань та уявлень молоді про  функціонування судової системи та засади здійснення правосуддя, Херсонський апеляційний суд радо зустрічав учнів 9 класу Херсонської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №28.

Проведення подібних просвітницьких заходів спрямовано на формування  у молоді власного враження  та сприйняття  роботи судді, працівників апарату суду  завдяки безпосередньому спілкуванню та знайомству з роботою судової установи.

Подорож будівлею суду розпочалася з вітання заступника керівника апеляційного суду Вікторії Дягілевої, яка розповіла юним гостям про судові послуги, якими відвідувач суду може скористатися звернувшись до інформаційного центру, порядок реєстрації та рух кореспонденції, направленої до суду, функції структурних підрозділів суду, які в межах визначеної компетенції виконують  окремі завдання з метою забезпечення злагодженої  та ефективної роботи судової установи, а також багато іншого.

Про особливості охорони судів, підтримання порядку та належного рівня  безпеки відвідувачів, суддів та працівників апарату розповіли військовослужбовці Національної гвардії України.

Також учні побували в залі судових засідань, де заступник керівника апарату суду розповіла  про правила поведінки для відвідувачів суду,  вимоги до поведінки учасників справи під час судового засідання, слухачів, особливості роботи секретаря судового засідання,   нагадала про символи судової влади.

Далі гостей запросили до конференц-залу, де на них чекало цікаве спілкування  з очільником Херсонського апеляційного суду, суддею судової палати з розгляду кримінальних справ Олександром Коровайком.

 

Під час дружньої бесіди поговорили про професію юриста загалом, багатогранність діяльності у сфері юриспруденції, де кожен може знайти для себе улюблену справу (судова система, адвокатура, нотаріальна практика, правоохоронна діяльність тощо). Олександр Іванович зазначив, що  незалежно від  обраної професії - юриста, лікаря, педагога чи іншої сфери діяльності - головне любити свою справу, свідомо та відповідально виконувати  професійні обов’язки на благо України.

Очільник апеляційного суду розповів школярам про принципи судоустрою в Україні, компетенцію судів різних юрисдикцій та інстанцій, повноваження апеляційного суду та особливості розгляду справ у суді апеляційної інстанції, а також останні зміни у правовому житті держави (етапи  реформування судової системи, зміни законодавства тощо).

Також Олександр Іванович звернув увагу  на вимоги до кандидатів на посаду судді, процедуру відбору на посади суддів місцевих судів, особливості повсякденної  праці судді.

Після спілкування із суддею з метою закріплення знань із основ правознавства у піднесеному настрої школярі разом із головним спеціалістом (із забезпечення зв’язків зі ЗМІ) Іриною Легкою у формі вирішення кросворду згадали положення Конституції України, основні засади захисту прав людини, деякі категорії з теорії держави і права, види юридичної відповідальності тощо.

Завершуючи зустріч голова Херсонського апеляційного суду Олександр Коровайко та заступник керівника апарату суду Вікторія Дягілева побажали юним гостям успіхів у навчанні та висловили сподівання, що проведений захід буде корисним для обрання учнями майбутньої професії.
Учасники заходу із задоволенням зробили спільне фото на згадку.