flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Опубліковано Закон про внесення змін до законодавства про судоустрій і статус суддів

06 листопада 2019, 10:16

Сьогодні, 06.11.2019 року, у газеті "Голос України"  опубліковано  Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування" від 16.10.2019р. № 193-IX.

Вказаним Законом передбачається скорочення кількості суддів Верховного Суду з 200 до 100, зменшення кількості членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України з 16 до 12, вносяться зміни до процедури дисциплінарного провадження, утворення нового органу при Вищій раді правосуддя – Комісії з питань доброчесності та етики та ін.

Закон набирає чинності з 07.11.2019 року, крім положення, спрямованого на ліквідацію нерівних умов оплати праці суддів (підпункт 16 пункту 1 розділу I цього Закону), що набирає чинності з 1 січня 2020 року.

З дня набрання чинності цим Законом повноваження членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України припиняються.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України протягом двох місяців з дня формування її нового складу завершує процедуру добору кандидатів на посаду судді місцевого суду, оголошеного рішенням Комісії від 3 квітня 2017 року № 28/зп-17. Інші процедури, які були розпочаті Вищою кваліфікаційною комісією суддів України відповідно до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" до набрання чинності цим Законом, продовжуються новим складом Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, утвореної відповідно до цього Закону.

Вища рада правосуддя протягом 90 днів з дня набрання чинності цим Законом формує за результатами конкурсу склад Вищої кваліфікаційної комісії суддів України відповідно до Закону України "Про судоустрій і статус суддів".

Вища кваліфікаційна комісія суддів України протягом двох місяців з дня формування її нового складу проводить відбір суддів до касаційних судів у складі Верховного Суду із числа суддів відповідних касаційних судів Верховного Суду за критеріями професійної компетентності, етики та доброчесності.