flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Огляд останніх законодавчих змін

26 вересня 2019, 11:19

1. 25 вересня 2019 року набув чинності Закон України № 101-IX «Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо зменшення тиску на бізнес» (опублікований 24.09.2019р. в газеті «Голос України»).

Вказаним законом виключено статтю 205 КК України «Фіктивне підприємництво», яка передбачала кримінальну відповідальність за фіктивне підприємництво, тобто створення або придбання суб'єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності або здійснення видів діяльності, щодо яких є заборона.

Крім того,  законом внесено зміни до санкції ст. 212 КК України «Ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів)», якими збільшено розміри штрафів за вчинення відповідного кримінального правопорушення  - замість 1-3 тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян встановлено від 3 до 7 тисяч.

2. 25 вересня 2019 року набув чинності Закон України № 117-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо перезавантаження влади» (опублікований 24.09.2019р. в газеті «Голос України»).

Законом внесено зміни, зокрема, до Законів України «Про центральні органи виконавчої влади», «Про Кабінет міністрів України» і «Про державну службу», відповідно до яких запроваджено контрактну форму проходження державної служби (положення щодо контракту про проходження державної служби набирають чинності з 1 січня 2020 року), спрощено порядок прийняття на державну службу та звільнення з неї, змінено структуру  заробітної плати державного службовця, яка буде складатися з: 1) посадового окладу; 2) надбавки за вислугу років і 3) премії (у разі встановлення).

Установлено, що з 1 січня 2020 року норми і положення законів України, якими визначені розміри посадових окладів та інших складових оплати праці, грошового забезпечення працівників державних органів, застосовуються в порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України.

До приведення законодавчих актів у відповідність із цим законом вони застосовуються в частині, що не суперечить вказаному закону.

3. 25 вересня 2019 року набув чинності Закон України № 113-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури» (опублікований 24.09.2019р. в газеті «Голос України»).

Законом запроваджено першочергові заходи, пов’язані з кадровим перезавантаженням органів прокуратури шляхом атестації чинних прокурорів.

Також замість чинної структури органів прокуратури передбачено: Офіс Генерального прокурора, обласні прокуратури, окружні прокуратури. Надання Генеральному прокурору права ліквідовувати та реорганізовувати окружні та обласні прокуратури.

Крім того, вказаним законом ліквідуються військові прокуратури, але при цьому закріплено право Генерального прокурора у разі потреби утворювати спеціалізовані прокуратури на правах структурного підрозділу Офісу Генерального прокурора, обласних прокуратур, окружних прокуратур.