flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дотримання принципу "пропорційності" при вирішенні питання поважності причин пропуску строку для прийняття спадщини

16 серпня 2019, 14:54

Більше ніж через 8 років після смерті батька донька померлого звернулася до суду з позовом про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, обґрунтовуючи вимоги тим, що вагітність та народження дітей, які потребували постійного догляду, значна відстань від місця відкриття спадщини унеможливили до цього часу подати заяву про прийняття спадщини.

Рішенням місцевого суду позов задоволено.

Власник земельної ділянки, яка належала померлому батькові позивачки, звернувся з апеляційною скаргою, вважаючи оскаржуване рішення суду таким, що впливає на його права, з огляду на наявність спору про право на земельну ділянку, яка мала бути об’єктом спадщини, як така, що належала померлому до укладення договору міни земельних ділянок.  В апеляційній скарзі апелянт посилається на те, що зазначені позивачем причини пропуску строку у вісім років не пов’язані з об’єктивними, непереборними, істотними труднощами для неї, як спадкоємця.

Перевіривши законність та обґрунтованість оскаржуваного рішення в межах, визначених ст.367 ЦПК України,  колегія суддів  апеляційного суду дійшла висновку про наявність підстав для задоволення скарги. Зокрема, аналіз норм Цивільного кодексу України, які регулюють спірні правовідносини (ст.ст.1216, 1220, 1221,1222, 1261, 1272), свідчить про те, що поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є ті, які пов'язані з об'єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

«Вирішуючи питання поважності причин пропущення шестимісячного строку, визначеного статтею 1270 ЦК України для прийняття спадщини, суд має враховувати, що такі причини визначаються в кожному конкретному випадку з огляду на обставини справи. Принцип "пропорційності" тісно пов'язаний із принципом верховенства права: принцип верховенства права є фундаментом, на якому базується принцип "пропорційності", натомість принцип "пропорційності" є умовою реалізації принципу верховенства права і водночас його необхідним наслідком. Судова практика Європейського суду з прав людини розглядає принцип "пропорційності" як невід'ємну складову та інструмент верховенства права, зокрема й у питаннях захисту права власності", - зазначається в постанові апеляційного суду.

З огляду на час смерті спадкодавця, вказані позивачем причини пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини, які не є такими, що пов’язані з об’єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій, звернення до суду через 8 років після смерті батька, а також враховуючи, що позивач не була позбавлена можливості направити поштою до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини, колегія суддів дійшла висновку, що суд першої інстанції не дотримався  принципу "пропорційності", безпідставно визнавши поважними наведені причини пропуску встановленого строку.

Отже, Херсонським апеляційним судом рішення  місцевого суду скасовано та  ухвалено нове судове рішення про відмову у задоволенні позову.

Пошук судових рішень за вказаною справою можна здійснити в Єдиному державному  реєстрі судових рішень за єдиним унікальним номером справи № 659/954/18.