flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Спір між мешканцем будинку та учасниками ОСББ має вирішуватися в порядку господарського судочинства

09 липня 2019, 10:52

Співвласник квартири в будинку, який входить до Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі - ОСББ), звернувся із позовом до ОСББ в особі керівника, третя особа – орган державної реєстрації, про визнання загальних зборів членів ОСББ такими, що не відбулись, визнання недійсним та скасування протокольного рішення загальних зборів ОСББ та скасування державної реєстрації змін до ЄДРПОУ.

Ухвалою місцевого суду цивільну справу за вказаним позовом мешканця будинку було закрито. В апеляційній скарзі позивач зазначає, що його позовні вимоги стосуються його цивільних прав, а  тому справа повинна розглядатись в поряду цивільного судочинства, просить скасувати ухвалу суду про закриття провадження по справі, а справу направити до суду першої інстанції для розгляду по суті.

Дослідивши матеріали справи, перевіривши законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції, колегія суддів Херсонського апеляційного суду, дійшла висновку, що правовий спір, що виник між позивачем - мешканцем будинку, що увійшов до ОСББ, який має право брати участь у його діяльності, та фактичними учасниками зазначеного ОСББ і державним реєстратором щодо державної реєстрації юридичної особи – ОСББ, підлягає вирішенню в порядку господарського судочинства, адже згідно зі ст. 385 Цивільного кодексу України, Законом України від 29 листопада 2001 року № 2866-III «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» ОСББ є юридичною особою, створеною власниками для сприяння використання їх власного майна, управління, утримання і використання спільного майна.

Відповідно до п. 3 ч.1 ст. 20 Господарського процесуального кодексу України (далі-ГПК) господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв'язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема, справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин, в тому числі у спорах між учасниками (засновниками, акціонерами, членами) юридичної особи або між юридичною особою та її учасником (засновником, акціонером, членом), у тому числі учасником, який вибув, пов'язані зі створенням, діяльністю, управлінням або припиненням діяльності такої юридичної особи, крім трудових спорів.

Отже, цей спір має вирішуватися за правилами ГПК незалежно від суб'єктного складу, за місцезнаходженням юридичної особи (ч.6 ст. 30 ГПК).

Тож Херсонським апеляційним судом апеляційну скаргу залишено без задоволення, а ухвалу місцевого суду - без змін.