flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Херсонському апеляційному суді відбулася зустріч очільників органів судової системи та суддів Південного регіону усіх юрисдикцій

27 червня 2019, 10:32

25 червня 2019 року в Херсонському апеляційному суді відбулася нарада Голови Верховного Суду Валентини Данішевської, Голови Вищої ради правосуддя Володимира Говорухи, Голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергія Козьякова, Голови Ради суддів України Олега Ткачука, Голови Державної судової адміністрації України Зеновія Холоднюка із суддями Херсонської, Миколаївської та Одеської областей усіх юрисдикцій з питань належного організаційного забезпечення діяльності судів, подальших стратегічних напрямів розвитку судової системи.

Нагадаємо, що напередодні 24 червня, під час семінару для суддів Південного регіону обговорювалися проблемні питання з питань єдності судової практики.   Голова Верховного Суду Валентина Данішевська зазначила: "Єдність судової практики – одна з передумов підвищення довіри громадян до суду. А регулярне спілкування між суддями всіх інстанцій та юрисдикцій сприятиме кращому розумінню рішень Верховного Суду, використанню їх у практиці судами першої та апеляційної інстанцій, а отже, кращому захисту прав і свобод людини".

Під час зустрічі 25 червня голова Херсонського апеляційного суду Олександр Коровайко, привітавши колег, зазначив, що  спілкування із суддями Верховного Суду, очільниками органів суддівського врядування та самоврядування є дуже важливим для забезпечення одноманітної та передбачуваної судової практики, безпосереднього обговорення правових та організаційних питань, які постають перед суддями першої та апеляційної інстанцій.

Під час заходу було обговорено актуальні питання поточного впровадження судової реформи, зокрема, питання кадрового забезпечення, етапів кваліфікаційного оцінювання суддів тощо.

Володимир Говоруха, Голова Вищої ради правосуддя, наголосив, що першочерговим завданням є подолання проблем  кадрового дефіциту в судовій системі, у зв’язку із чим Вищою радою правосуддя було ухвалено рішення про звернення до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо невідкладного оголошення конкурсу на зайняття 630 вакантних посад суддів у діючих місцевих загальних судах.

Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков розповів про особливості кваліфікаційного оцінювання суддів на відповідність займаній посаді, поточний  стан проведення оцінювання та на питання суддів вказав, що щодня відбуваються співбесіди із суддями, і Комісія робить усе можливе, аби процедура завершилася в оптимальні строки.

Зеновій Холоднюк, Голова Державної судової адміністрації України,  продемонстрував на прикладі конкретних судів результати заходів, які вживаються судовою адміністрацією для поліпшення матеріально-технічного забезпечення діяльності судів, роботи суддів та працівників апарату суду, розповів про стан фінансування судів, подальші кроки та перспективні напрями діяльності, звернув увагу на діяльності робочої групи з дослідження нормативів часу на розгляд судових справ різних категорій. 

Олег Ткачук, Голова Ради суддів України,  поінформував колег про діяльність Ради та про ті питання, над якими наразі працюють робочі групи.

Під час спілкування голови судів цікавилися тими питаннями, які є важливими для їхніх колективів, запитували щодо ознайомлення із суддівськими досьє, строки та поточні етапи  кваліфікаційного оцінювання, проведення співбесід тощо. На всі питання, які виникали в ході обговорення,  голови судів знайшли відповіді разом із очільниками органів судової влади.

Голова Херсонського апеляційного суду Олександр Коровайко на завершення заходу подякував усім учасникам за активну участь в обговоренні нагальних та важливих для судової системи питань та висловив переконання про необхідність проведення подібних заходів: «В подальшому проведення таких регіональних заходів, безумовно, сприятиме покращенню взаємодії між органами суддівського врядування і самоврядування, судами усіх інстанцій і юрисдикцій, а відтак – ефективному здійсненню правосуддя та підвищення довіри громадян до суддів та судів загалом. Важливою для спрямування у єдиному напрямку судової практики на місцях та формування єдиного бачення шляхів вирішення складних правових питань є саме  методична допомога, яка надається суддями Верховного Суду, Великої Палати Верховного Суду, безпосереднє спілкування та обмін досвідом з колегами».

Переглянути відеорепортажі можна за посиланнями: 

сюжет телеканалу "Твій плюс" https://www.youtube.com/watch?v=U3LSsz9i3hI&feature=youtu.be

сюжет телеканалу «Kratu» https://m.youtube.com/watch?v=t3EltJSrN04