flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Спільне обговорення питань єдності судової практики суддями Верховного Суду та суддями Південного регіону всіх юрисдикцій

27 червня 2019, 09:22

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська: «Люди повинні довіряти судам і відчувати, що закон один для всіх і суди стоять на захисті їхніх прав і свобод. Підвищення довіри суспільства до судів забезпечується, зокрема, завдяки єдності судової практики».

Вперше на Херсонщині відбувся захід, який об’єднав у приміщенні Херсонського апеляційного суду суддів Верховного Суду, апеляційних та місцевих судів усіх юрисдикцій.

Так, в рамках методологічної допомоги суддям першої та апеляційної інстанцій 24 червня 2019 року в Херсонському апеляційному суді судді Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, судді Великої Палати Верховного Суду Всеволод Князєв, Дмитро Гудима та Лариса Рогач, заступник голови Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Валентина Щепоткіна провели семінар з питань єдності судової практики для суддів Херсонської, Миколаївської та Одеської областей усіх юрисдикцій. Метою низки таких регіональних заходів є забезпечення єдності та прогнозованості судової практики, обмін думками і досвідом між суддями Верховного Суду та їхніми колегами з усіх регіонів України.

Відкриваючи захід вітальними словами, голова Херсонського апеляційного суду Олександр Коровайко наголосив на тому, що формування судової практики за єдиними підходами тлумачення та застосування норм права, забезпечення прогнозованості та передбачуваності судових рішень, безперечно, є одним із дієвих методів забезпечення стабільності права, захисту прав  людини та підвищення довіри до судів.

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська  звернула увагу колег на те, що сприйняття суспільством суддів та судової системи загалом, довіра до суду як до незалежного та неупередженого органу, який здатний забезпечити ефективний та своєчасний  захист порушених прав особи, значною мірою залежать від єдиного бачення судами шляхів вирішення складних правових питань, застосування судами єдиних стандартів судочинства, визнання єдиної концепції розгляду тих чи інших категорій справ.

Валентина Іванівна також закликала колег об’єднати зусилля з метою удосконалення окремих показників роботи, розширення діалогу зі ЗМІ, розбудову партнерських відносин з представниками медіа простору для кращого ознайомлення суспільства із роботою судів.

 

Суддями місцевих та апеляційних судів була відзначена ефективність таких методів забезпечення єдності судової практики як координаційні наради, круглі столи, семінари, які дають можливість обмінятися досвідом з колегами, поспілкуватися з суддями касаційної інстанції. Цікавим, зручним та загальнодоступним засобом ознайомлення суддів, юридичної спільноти та суспільства загалом із ключовими правовими позиціями Великої Палати Верховного Суду, останніх рішень касаційних судів у складі Верховного Суду є випуск дайджестів, оглядів, запуск телеграм-каналу суду тощо.

Під час плідної роботи семінару було обговорено сучасний стан та тенденції судової практики з різних категорій справ, що розглядаються судами різних  юрисдикцій, визначено стратегічні напрями забезпечення судами єдиної практики правозастосування, особливості використання правових та організаційних засобів досягнення спільної для всієї судової системи мети – єдиного розуміння та бачення основних засад правозастосовної діяльності під час вирішення судами правових спорів. Окрему увагу було приділено останнім досягненням та напрацюванням Верховного Суду у питаннях забезпечення сталої та єдиної судової практики, застосуванні прогресивних правових засобів, які дозволяють Верховному Суду впроваджувати єдині стандарти здійснення правосуддя.

Судді Великої Палати Верховного Суду Всеволод Князєв, Дмитро Гудима та Лариса Рогач зупинилися на ключових рішеннях Верховного Суду у різних категоріях справ. Справ.

Судді Великої Палати Верховного Суду Всеволод Князєв, Дмитро Гудима та Лариса Рогач зупинилися на ключових рішеннях Верховного Суду у різних категоріях справ. Справ.

Так, з питань судової практики у цивільних та господарських справах судді місцевих та апеляційних судів спілкувалися із суддями Великої Палати Верховного Суду Ларисою Рогач та Дмитром Гудимою.

Разом із заступником голови Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Валентиною Щепоткіною судді обговорили ключові рішення Касаційного кримінального суду, питання застосування кримінального процесуального законодавства.

Судді місцевих та апеляційних судів Херсонської, Миколаївської та Одеської областей всіх юрисдикцій щиро подякували колегам із Верховного Суду за можливість безпосередньо обговорити проблемні питання судової практики, визначити шляхи втілення практики Верховного Суду на місцях.

Захід відбувся за підтримки Програми USAID «Нове правосуддя».