flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Я мрію бути суддею, тому що це цікаво і я буду захищати права і свободи людей»: діляться своїми враженнями гості Херсонського апеляційного суду

03 червня 2019, 13:28

Двері Херсонського апеляційного суду завжди відкриті для школярів, студентів та всіх бажаючих дізнатися про те, як функціонує судова установа, як розглядаються різні категорії справ колегіями суддів апеляційного суду та які завдання щодня виконують працівники апарату суду.

Тож продовжуючи чудову традицію проведення тематичних зустрічей,  30 травня 2019 року  Херсонський апеляційний суд вітав учнів 10-Г класу Ліцею Херсонської обласної ради.

Гостей зустріла заступник керівника апарату суду Вікторія Дягілева, яка привітала ліцеїстів та розповіла про функціональні завдання відділів, які розташовані на першому поверсі будівлі суду, обов’язки працівників відповідних структурних підрозділів апарату суду, функції інформаційного центру суду. Окремо зупинилася на етапах проходження реєстрації  процесуальних та інших документів з моменту подачі до суду і завершуючи передачею судді, у провадженні якого перебуває справа, або визначеному виконавцю. Крім того, учням було роз’яснено вимоги до правил поведінки учасників процесу та слухачів під час судового засідання.

Військовослужбовець Національної гвардії України розповів відвідувачам про особливості охорони судових установ, пропускного режиму та правил перебування у суді тощо.

 

   

                                       

Вікторія Олександрівна запросила учнів до зали судового засідання, обладнаної сучасною технікою, де учні спостерігали за розглядом спору, що виник із трудових правовідносин, зокрема, цивільної справи за позовом про поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та моральної шкоди.

Гості мали можливість безпосередньо ознайомитися із роботою секретаря судового засідання, процесуальним порядком розгляду апеляційної скарги, веденням судового процесу суддею-доповідачем тощо. І це є дуже корисним досвідом для ліцеїстів, адже вони поглиблено вивчають правознавство, і вже зараз визначаються  із майбутнім напрямом професійної діяльності. 

  

Також заступник керівника апарату суду пояснила процесуальні вимоги розгляду справи в апеляційному порядку, правила вчинення учасниками провадження певних процесуальних дій склад суду, під час розгляду справ у суді апеляційної інстанції тощо.

Після екскурсії будівлею суду учнів запросили до актової зали, де на них чекало спілкування із суддею судової палати з розгляду цивільних справ Херсонського апеляційного суду Геннадієм Семиженком, який  розповів про побудову судової системи, місце суду апеляційної інстанції в судовій системі та його повноваження, особливості розгляду різних категорій цивільних справ.

Під час жвавого спілкування із суддею юні правознавці охоче цікавилися особливостями щоденної праці судді, процедурою відбору на посади суддів, запитували  про професійний шлях та досвід Геннадія Володимировича. Також учні прохали пояснити відмінності між розглядом апеляційних та касаційних скарг, адже подібні питання вони зустрічають під час вирішення олімпіадних завдань. 

 

Під час спілкування із Геннадієм Володимировичем учні ділилися враженнями від візиту до суду, вказавши, що дуже незвично побачити право в дії,  тобто те,  що вони  вивчають зі сторінок посібників та під час практичних занять спостерігати в реальному житті.

«Я розумію, що приймати рішення, від яких залежить доля людини, дуже важко, але я  мрію бути суддею, тому що це цікаво і я буду захищати права і свободи людей», - розповіла десятикласниця Катерина.

Щодо особливостей роботи помічників суддів та вимог до кандидатів на посади державних службовців продовжила розповідь Вікторія Дягілева.

 

На завершення заходу Геннадій Володимирович та Вікторія Олександрівна побажали гостям успіхів у навчанні та висловили сподівання, що проведений захід буде корисним для обрання учнями майбутньої професії.

Учасники заходу із задоволенням зробили спільне фото на згадку.