flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Через відсутність достатніх допустимих доказів винуватості матері у повторному ухиленні від виконання обов’язків щодо виховання своїх дітей апеляційним судом скасовано постанову про притягнення жінки до адмінвідповідальності

01 квітня 2019, 17:11

Судом першої інстанції матір неповнолітніх дітей визнано винною та притягнуто до адміністративної відповідальності за повторне протягом року після накладення адміністративного стягнення вчинення дій по ухиленню від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей (ч.2 ст. 184 КУпАП), призначено адміністративне стягнення у виді штрафу у розмірі 1700 грн.

Визнаючи жінку винною у вчиненні інкримінованого їй адміністративного правопорушення суд першої інстанції виходив із доведеності того, що 30.01.2019 року близько 10.00 год. остання ухилися від виконання обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання своїх неповнолітніх дітей, що виражалося у тому, що усі діти шкільного віку не пішли до школи без поважних причин, а згідно акту обстеження сім’ї від 30.01.2019 року санітарні норми та умови проживання не в задовільному стані.

Суд апеляційної інстанції, дослідивши доводи апеляційної скарги, заслухавши пояснення особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, перевіривши матеріали судової справи, не погодився із висновками місцевого суду, оскільки матеріали справи не містили доказів, які б вказували, які саме дії чи бездіяльність матері стали причиною невідвідування дітьми школи 30.01.2019 року, наявність причинного зв’язку між такими діями чи бездіяльністю і виконанням матір’ю своїх батьківських обов’язків, передбачених законом. У свою чергу, в судовому засіданні апеляційного суду жінка, заперечуючи свою вину, пояснила, що діти не відвідували школу через погодні умови.

Крім того, ні до протоколу про адміністративне правопорушення, ні до постанови суду з посиланням на вказаний протокол, не долучено доказів на підтвердження вчинення жінкою повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення дій по ухиленню від виконання обов’язків щодо виховання неповнолітніх дітей.

Отже, Херсонським апеляційним судом апеляційну скаргу особи було задоволено, а постанову судді місцевого суду скасовано, провадження у справі закрито у зв'язку з відсутністю в діях особи складу адміністративного правопорушення.

Фотоілюстрація з мережі Інтернет