flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Прийнято Закон щодо запровадження інституту кримінального проступку

23 листопада 2018, 13:01

22 листопада 2018 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень».

Законом вноситься ряд змін до Кримінального кодексу України щодо запровадження інституту кримінального проступку, зокрема, поняття «злочин» трансформовано в «кримінальне правопорушення» (ст.11 КК України); встановлено класифікацію кримінальних правопорушень: проступки та злочини.

Кримінальним проступком визначено передбачене цим Кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або інше покарання, не пов’язане з позбавленням волі.

Передбачається класифікація злочинів на нетяжкі, які трансформовано зі злочинів невеликої тяжкості, що не увійдуть до категорії проступків, та злочинів середньої тяжкості; тяжкі та особливо  тяжкі (ст.12).

Крім того, вказаним законом передбачається доповнити КК України статтею 2861 «Керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції», яка встановлює кримінальну відповідальність за ті діяння, які на сьогодні є адміністративними правопорушеннями, зокрема, керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, а також передача керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані такого сп'яніння чи під впливом таких лікарських препаратів, або відмова особи, яка керує транспортним засобом, від проходження медичного освідування на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції (ст.130 КУпАП).

Санкція статті 2861   КК України  передбачатиме покарання за такі дії у виді штрафу від 1000 до 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до 3 років. Ті самі дії, вчинені повторно, будуть каратися штрафом у розмірі до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права керування транспортними засобами на строк від 2 до 3 років.

Законом передбачено внесення змін також до Кримінального процесуального кодексу України, Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Передбачається, що Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та буде введено в дію через рік з дня набрання ним чинності.