flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Не менше 37 ножових поранень: Херсонський апеляційний суд призначив покарання у виді довічного позбавлення волі за рецидив убивства

20 листопада 2018, 09:21

Колегія суддів Херсонського апеляційного суду розглянула матеріали кримінального провадження за апеляційними скаргами на вирок місцевого суду, яким у вчиненні умисного вбивства визнано винним чоловіка, раніше судимого за такий умисний злочин,  та призначено покарання у виді позбавлення волі строком на 14 років 6 місяців.

Судом першої інстанції встановлено, що раніше судимий за вчинення умисного вбивства чоловік, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, на ґрунті раптово виниклого конфлікту з потерпілою, завдавши останній не менше 37 ножових поранень, вчинив умисне вбивство.

Не оспорюючи доведеність вини і правильності кваліфікації діяння, апеляційні скарги на вирок були обґрунтовані невідповідністю призначеної міри покарання ступеню тяжкості вчиненого правопорушення та особі винного.

За результатами розгляду матеріалів кримінального провадження, апеляційний суд дійшов висновку, що суд першої інстанції не врахував загальних засад призначення покарання, передбачених статтею 65 КК України, з огляду на тяжкість вчиненого злочину, який відноситься за класифікацією кримінального закону до особливо тяжкого злочину; характеристику винного як раніше судимого за вчинення умисного вбивства та особливо небезпечного для суспільства, зважаючи на те, що чоловік не став на шлях виправлення; характер, спосіб та механізм спричинення тілесних ушкоджень; нанесення потерпілій великої кількості, не менше 37 ударів ножем в життєво важливі органи.

Життя людини є найвищою соціальною цінністю. Кожна людина має невід’ємне право на життя і ніхто не може свавільно позбавити її життя. З огляду на найважливіше завдання кримінального права - охорону життя людини,  вбивство є особливо небезпечним у системі злочинів проти особи.

Покарання має на меті не тільки кару, але й виправлення засуджених, а також запобігання вчиненню нових злочинів як засудженими, так іншими особами (ст. 50 КК України). Такий вид покарання як довічне позбавлення волі встановлюється за вчинення особливо тяжких злочинів і застосовується лише у випадках, спеціально передбачених кримінальним законом, якщо суд не вважає за можливе застосувати позбавлення волі на певний строк.

Отже, Херсонським апеляційним судом у зв’язку  з необхідністю застосування більш суворого покарання скасовано вирок місцевого суду в частині призначеного покарання, та ухвалено новий вирок, яким чоловіку призначено покарання у виді довічного позбавлення волі.

Нагадаємо, пошук процесуальних рішень по справах можна здійснити в Єдиному державному реєстрів судових рішень.