flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Принцип незворотності дії в часі законів та інших нормативно-правових актів у справі про притягнення до адміністративної відповідальності за несплату аліментів

13 листопада 2018, 13:58

Ніхто не може відповідати за діяння, які на час їх вчинення не визнавалися законом як правопорушення (ст. 58 Конституції України).

Особа, яка вчинила адміністративне правопорушення, підлягає відповідальності на підставі закону, що діє під час і за місцем вчинення правопорушення. Закони, які встановлюють або посилюють відповідальність за адміністративні правопорушення, зворотної сили не мають (ст.8 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Херсонський апеляційний суд розглянув апеляційну скаргу на постанову місцевого суду у справі про адміністративне правопорушення, якою чоловіка було притягнуто до адміністративної відповідальності у виді суспільно корисних робіт на строк 120 годин за несплату аліментів на утримання дитини, що призвело до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців з дня пред'явлення виконавчого документа до примусового виконання (ст.183-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, надалі- КУпАП).

Згідно з постановою суду першої інстанції, не сплачуючи аліменти на утримання доньки в період з жовтня 2014 року по лютий 2018 року, що призвело до виникнення заборгованості у розмірі 20826,99 грн, чоловік вчинив адміністративне правопорушення (ст.183-1 КУпАП).

Перевіривши матеріали справи про адміністративне правопорушення, дослідивши доводи апеляційної скарги, суд апеляційної інстанції встановив, що суддя місцевого суду дійшов до помилкового висновку про наявність в діях особи складу адміністративного правопорушення.

Адміністративна відповідальність за несплату аліментів запроваджена Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів» № 2234-VІІІ від 07 грудня 2017 року, який набрав чинності 06 лютого 2018 року.

Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної сили в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи (ст. 58 Конституції України). Особа, яка вчинила адміністративне правопорушення, підлягає відповідальності на підставі закону, що діє під час і за місцем вчинення правопорушення. Закони, які встановлюють або посилюють відповідальність за адміністративні правопорушення, зворотної сили не мають (ст.8 КУпАП). Тобто,  закони та інші нормативно-правові акти не поширюються на поведінку, що мала місце в той період, коли відповідний акт ще не був прийнятий або ще не набрав чинності.

Таким чином, період часу несплати аліментів особою до вступу в дію закону про встановлення адміністративної відповідальності за несплату аліментів не має братися до уваги при обрахунку сукупного розміру аліментної заборгованості, як умови притягнення до адміністративної відповідальності, а несплата аліментів до 06 лютого 2018 року не може кваліфікуватися за статтею 183-1 КУпАП.

Отже, апеляційним судом постанову місцевого суду було скасовано та винесено нову постанову, якою провадження у справі про адміністративне правопорушення закрито за відсутністю події і складу адміністративного правопорушення.