flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Україні декриміналізували самовільне залишення частини та дезертирство, якщо вони скоєні вперше

24 вересня 2024, 09:33

          Закон України № 3902-ІХ «Про внесення змін до Кримінального кодексу України, Кримінального процесуального кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення кримінальної відповідальності за злочин проти встановленого порядку несення або проходження військової служби під час дії воєнного стану» набрав чинності 7 вересня 2024 року.

         Зміни, які внесені в Кримінальний, Кримінальний процесуальний кодекси України, а також Закон України «Про військовий обов’язок та військову службу», передбачають можливість закриття судом кримінального провадження та звільнення підозрюваного чи обвинуваченого від кримінальної відповідальності за самовільне залишення частини або дезертирство.

         Ця норма стосується військовослужбовців, які вперше під час дії воєнного стану самовільно залишили військову частину або дезертирували, але хочуть повернутися на службу.

         Для військовослужбовців, які самовільно залишили частину або місце служби, дезертирували із Збройних Сил України чи інших військових формувань або добровільно здалися в полон, військова служба призупиняється. Початком призупинення військової служби є день внесення відповідних відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань на підставі заяви  (повідомлення) командира військової частини, поданої відповідно до частини п’ятої статті 85 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України, та/або заяви (повідомлення) начальника відповідного органу управління Військової служби правопорядку у Збройних Силах України про вчинене кримінальне правопорушення.

Військовослужбовці, військову службу яких призупинено, звільняються з посад та вважаються такими, що не виконують (не несуть) обов’язків військової служби. Контракт про проходження військової служби, а також виплата грошового та здійснення продовольчого, речового та інших видів забезпечення таким військовослужбовцям також призупиняються. Час призупинення військової служби таким військовослужбовцям не зараховується до строку військової служби, вислуги у військовому званні та до вислуги років для виплати надбавки за вислугу років і призначення пенсії. На них не поширюються пільги та соціальні гарантії, встановлені законодавством для військовослужбовців. Військовослужбовці, військову службу яких призупинено, не входять до чисельності Збройних Сил України чи інших військових формувань.

         Для запуску процесу повернення військовослужбовцю необхідно письмово звернутися до слідчого, прокурора або суду з клопотанням про намір повернутися на службу. Важливо, щоб й командир військової частини надав письмову згоду на продовження проходження військової служби такою особою і щоб цю згоду отримав прокурор або суд.

         У разі закриття судом кримінального провадження та звільнення підозрюваного (обвинуваченого) від кримінальної відповідальності звільнена особа невідкладно поновлюється на військовій службі та має не пізніше 72 годин (3 діб) прибути до відповідної військової частини або місця служби для продовження проходження військової служби. З дня прибуття такого військовослужбовця до місця служби продовжується дія контракту та поновлюється виплата грошового і здійснення продовольчого, речового й інших видів забезпечення, поновлюються пільги та соціальні гарантії, встановлені законодавством України.