flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховний Суд опублікував огляд ключових рішень Великої Палати Верховного Суду за 2023 рік

20 лютого 2024, 09:54

Продовжуючи напрацювання стабільної й послідовної судової практики Велика Палата Верховного Суду, під час розгляду справ, сформулювала важливі правові висновки щодо застосування норм права в окремих категоріях справ та надала відповіді на найскладніші юридичні питання, що викликали суперечності у процесі правозастосування.

Так, Велика Палата Верховного Суду вирішила актуальне питання стосовно порядку отримання компенсації за примусово відчужене (мобілізоване) майно, оскільки у зв’язку з повномасштабним вторгненням рф на територію України збільшилася кількість справ щодо відповідальності за спричинену шкоду.

Також правові висновки були сформульовані у спорах, зокрема, щодо права члена фермерського господарства на приватизацію земельної ділянки із земель цього господарства, визначення критеріїв віднесення державного органу до правоохоронного, наслідків відступлення права вимоги, яка припинилася, можливості стягнення з держави «компенсаційних виплат», передбачених статтею 625 Цивільного кодексу України, за прострочення строку виконання судового рішення тощо, визначила належний спосіб захисту порушеного права територіальної громади на садибу Терещенків, а також механізм повернення платникові суми штрафу, постанову про застосування якого скасував адміністративний суд.

Окрім того, у 2023 році ВП ВС сформулювала важливі правові висновки в контексті застосування норм процесуального права, які суттєво спрощують доступ до правосуддя. Серед них – висновки щодо можливості звільнення відповідача від сплати судового збору при зверненні з апеляційною / касаційною скаргою, а також щодо можливості звернення фізичної особи до суду через офіційну електронну пошту з процесуальним документом, який підписаний КЕП.

З оглядом правових висновків Великої Палата Верховного Суду щодо застосування норм права в окремих категоріях справ можна ознайомитись за посиланням

https://supreme.court.gov.ua/supreme/pres-centr/news/1555554/