flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До Херсонського апеляційного суду завітали представники Агентства Reuters

07 лютого 2024, 10:13

30 січня до Херсонського апеляційного суду завітали представники  Агентства Reuters.

Агентство Reuters працює в інформаційній галузі вже понад 150 років і є одним з найбільших у світі міжнародних агенцій новин, дотримуючись в своїй роботі принципів чесності, незалежності й неупередженості.

Під час зустрічі представники ЗМІ  були присутні в судовому засіданні під час розгляду кримінального провадження, поспілкувались з особами, які постраждали внаслідок жорстокого поводження окупаційної влади рф.

Одним із аспектів обговорення, під час зустрічі голови Херсонського апеляційного суду Олександра Коровайка та представників Агентства, було питання  відновлення роботи судів Херсонської області  на  деокупованій частині Херсонщини.

Під час спілкування очільник Херсонського апеляційного суду Олександр Коровайко зазначив, що після відновлення з 12 червня 2023 року процесуальної діяльності судів Херсонського апеляційного округу, як місцеві суди, так і суд апеляційної інстанції, активно працюють та розглядаються судові справи усіх категорій. Це справи, які були інвентаризовані за минулий деокупаційний період, так і судові справи, що надійшли в суди після звільнення правобережної частини Херсонщини. Також Херсонським апеляційним судом було продовжено розгляд апеляційних скарг у цивільних та кримінальних справах, що надійшли після розгляду судами першої інстанції.

Кількість судових справ та апеляційних скарг з кожним днем збільшується, що свідчить про гостру потребу в наданні судових послуг громадянам деокупованої частини Херсонщини.

Так, у 2023 році, з часу відновлення процесуальної діяльності (з 12 червня 2023 року) на розгляді Херсонського апеляційного суду перебувало 941 судова справа і провадження, з яких у тому числі надійшло на розгляд у звітному періоді 430 справ та матеріалів. Усього в 2023 році  апеляційним судом розглянуто 581 судова справа, та  станом на кінець року в провадженні суду перебували 360 справ.

Що стосується місцевих судів Херсонського апеляційного округу, то наприклад, в провадженні Херсонського міського суду Херсонської області у 2023 році перебувало 30118 судових справ, з яких у звітному періоді надійшло 20212 справ і матеріалів. Станом на кінець 2023 року Херсонським міським судом Херсонської області всього було розглянуто 13161 судових справ, та 16957 справ залишилось в провадженні суду.

Також  Олександр Коровайко наголосив, що сьогодні важливою місією судової системи України є притягнення до відповідальності та покарання усіх винних у воєнних злочинах,  і зараз кількість надходжень цієї категорії справ, зокрема справ щодо порушення законів та звичаїв війни (стаття 438 Кримінального кодексу України), на розгляд судів Херсонського апеляційного округу постійно зростає.

Станом на 30 січня 2024 року в Офісі Генерального прокурора України вже зареєстровано 120 694 випадки воєнних злочинів передбачених статтею 438 Кримінального кодексу України щодо порушення законів та звичаїв війни, і значна частина цих воєнних злочинів скоєні і продовжують вчинятися на тимчасово окупованій частині Херсонської області.

Проте, незважаючи на те, що категорія справ щодо воєнних злочинів є новою для судової системи України, судді Херсонської області незважаючи на всі складнощі, готові кваліфіковано розглядати такі справи.

Так, на розгляд місцевих судів деокупованої частини Херсонщини надійшло 309 кримінальних проваджень щодо воєнних злочинів та справ щодо колабораційної діяльності, з яких 150 перебуває на стадії підготовчого судового провадження, 138 - на стадії судового розгляду, 21 кримінальне провадження розглянуто.

Також, очільник Херсонського апеляційного суду зупинився на проблемах Херсонського апеляційного округу, які виникають під час розгляду судами справ про воєнні злочини.

Окреслив питання і проблеми, які постали перед судами, що відновлювали здійснення процесуальної діяльності на деокупованій частині Херсонської області, шляхи їх вирішення, відновлення матеріально-технічної бази за для забезпечення належних умов діяльності суддів та працівників апаратів судів. Для створення безпечних умов роботи поряд з будівлями Херсонського апеляційного суду, Херсонського міського суду, Білозерського, Нововоронцовського та Великоолександрівського районних судів Херсонської області, за сприяння керівництва Херсонської обласної військової адміністрації, було встановлено мобільні споруди цивільного захисту для працівників і відвідувачів судових установ.

Процес відновлення роботи судів на деокупованій частині Херсонщини став значним викликом для всіх, але спільно з колективами місцевих та апеляційного судів, за сприяння, в межах компетенції, керівництва Херсонської обласної військової адміністрації – цей виклик ми подолали, і суди продовжують здійснювати правосуддя на деокупованій частині Херсонщини на засадах  верховенства права, забезпечує кожному право на справедливий суд.

Також Олександр Коровайко висловив щиру вдячність суддям та працівникам апаратів місцевих судів деокупованої частини Херсонської області та Херсонського апеляційного суду, які попри небезпеку і загрозу, що несуть постійні обстріли міста Херсона та Херсонської області з боку російських військ, продовжують працювати у надскладних умовах та забезпечують здійснення судочинства.

На завершення зустрічі голова Херсонського апеляційного суду Олександр Коровайко подякував представникам Агентства Reuters за візит та увагу до питань, які наразі постають перед судами деокупованої частини Херсонщини.