flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Херсонського апеляційного суду Олександр Коровайко взяв участь у круглому столі «Правосуддя майбутнього: судова мережа та доступ до правосуддя»

05 лютого 2024, 10:47

02 лютого 2024р. у Верховному Суді відбувся круглий стіл «Правосуддя майбутнього: судова мережа та доступ до правосуддя», організований виданням «Юридична практика» за підтримки Верховного Суду, Вищої ради правосуддя та Інституту правотворчості та науково-правових експертиз НАН України.

У засіданні круглого столу взяли участь судді, представники Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Ради суддів України, Міністерства юстиції України, МКАС при ТПП України, ЕВА, науковці, адвокати й народні депутати.

Під час засідання учасники круглого столу окреслили і проаналізували основні виклики, які постають перед судовою системою, а також шляхи їх вирішення.  

Беручи участь у заході голова Херсонського апеляційного суду Олександр Коровайко поділився досвідом відновлення правосуддя на деокупованих територіях.

На початку виступу Олександр Коровайко привітав учасників круглого столу та колег і подякував за можливість виступити і донести ті проблеми, які виникають під час відновлення правосуддя на деокупованих територіях, зокрема Херсонської області.

При цьому він зазначив, що незважаючи на всі труднощі що виникали, суди Херсонщини, у складі Херсонського апеляційного суду та трьох місцевих судів, розпочали свою процесуальну діяльність з 12 червня 2023 року.

«Під  час налагодження роботи Херсонського апеляційного округу виникало багато труднощів, після деокупації правобережної частини Херсонщини, були пошкоджені будівлі судів, розграбовані російськими окупантами приміщення, викрадена комп’ютерна техніка, відсутні системи відеоконференцзв’язку, також виникнення значного кадрового голоду серед працівників апаратів судів», - наголосив пан Олександр.

Також, він зазначив, що відновлення правосуддя на деокупованій частині Херсонщини було особливо актуальним і необхідним, про що свідчать судові статистичні данні.

«Так, наприклад, до Херсонського міського суду, це суд який перебуває на передньому краї і розглядає найбільшу кількість справ, за період з 12 червня по 31 грудня 2023 року, з різних питань загалом звернулось 13237 людей,  надійшло і розглядалось 4886 цивільних справ, що свідчить про те, що люди потребують судових послуг, у тому числі і з питань розгляду цивільних справ. Кримінальних проваджень  надійшло 4293, справ по Кодексу адміністративного судочинства – 103. Також на розгляд суду надійшло 5118 справ про адміністративні правопорушення, це є специфіка деокупованого регіону, надходить багато справ щодо домашнього насильства, військових правопорушень. Загалом кількість судових справ та апеляційних скарг з кожним днем збільшується.», - зазначив пан Олександр.

Також очільник Херсонського апеляційного суду Олександр Коровайко звернув увагу присутніх на те, що дуже важливим питанням в організації роботи судів було налагодження роботи в матеріально технічному і організаційному аспектах, оскільки все було розграбовано окупаційними військами. Завдячуючи колегам Львівського апеляційного суду, Рівненського апеляційного суду і Вінницького апеляційного адміністративного суду, Херсонському апеляційному суду було передано системи відеоконференцзв’язку, оскільки розгляд судових справ передбачає обов’язкове фіксування судового процесу. Налагодження всіх цих процесів є дуже складним, оскільки це передбачає етапи їх закупівлі, встановлення і налаштування. Але ці проблеми були вирішені.

Голова  Херсонського апеляційного суду також наголосив, що було б доцільним розробити тактику і стратегію відновлення правосуддя на деокупованих територіях, розробити покроковий алгоритм, запустити пілотний проєкт на базі Херсонського апеляційного округу, оскільки просто так зайти і розпочати здійснення правосуддя практично не можливо.

Крім того, Олександр Коровайко звернув увагу присутніх на те, що дуже актуальним є питання відновлення судових справ, оскільки після деокупації деяка кількість справ у Херсонському апеляційному суді не збереглася, і тут є важливим питання  відновлення втрачених судових проваджень, зокрема це стосується кримінальних проваджень у яких особи були засуджені судом першої інстанції до покарання пов'язаного з позбавленням волі, перебувають в слідчому ізоляторі, вирок першої інстанції не набрав чинності, справа перебувала на апеляційному розгляді, але була втрачена або частково пошкоджена. І це питання є дуже важливим в контексті забезпечення права на апеляційне оскарження і доступі до правосуддя. Тому, бажано, щоб механізм відновлення втрачених судових проваджень був якнайшвидше розроблений.

На завершення виступу голова Херсонського апеляційного суду Олександр Коровайко висловив слова щирої вдячності, щиру шану суддям першої інстанції, суддям апеляційного суду, працівникам апарату суду, які щодня під обстрілами здійснюють правосуддя для наших громадян.

Фото видавництва «Юридична практика»