flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Прийнято Закон про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо вдосконалення порядку відкриття та оформлення спадщини

16 листопада 2023, 13:14

08 листопада 2023 року Верховна Рада України прийняла Закон про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо вдосконалення порядку відкриття та оформлення спадщини (реєстраційний номер 9288 від 11.05.2023).

15 листопада 2023 року Закон направлено на підпис Президенту України.

Вказаним Законом передбачається повернення положення статті 1221 Цивільного кодексу України до попередньої редакції шляхом закріплення чіткого загального правила про місце відкриття спадщини за останнім місцем проживання спадкодавця або місцезнаходженням його майна.

Також передбачається внесення змін до пункту 19 Прикінцевих та перехідних положень із викладенням його в новій редакції, яка передбачає у період дії в Україні воєнного, надзвичайного стану зупинення строків позовної давності, встановлені ЦК України.

Крім того, Прикінцеві та перехідні положення доповнюються новими пунктами 20, 21, якими передбачається зупинення строків позовної давності під час дії в Україні воєнного, надзвичайного стану та встановлення спеціальних строків та порядку регулювання спадкових правовідносин на час дії в Україні або окремих її місцевостях воєнного, надзвичайного стану, зокрема на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих рф.

Проєкт цього Закону було розроблено з метою забезпечення захисту майнових та особистих немайнових прав  спадкоємців та врегулювання особливостей спадкування у зв’язку з військовою агресією рф.

На переконання авторів законопроєкту реалізація цього Закону сприятиме стабілізації цивільного обороту і захисту прав та інтересів суб’єктів спадкових правовідносин.

Закон набирає чинності через два місяці з дня його опублікування.

Джерело: https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/41905