flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Очільник Херсонського апеляційного суду Олександр Коровайко взяв участь у міжнародній конференції «Правосуддя у справах про міжнародні злочини в національних судах»

27 жовтня 2023, 13:12

20-22 жовтня Голова Херсонського  апеляційного суду Олександр Коровайко взяв участь у міжнародній конференції «Правосуддя у справах про міжнародні злочини в національних судах».

Захід було організовано Програмою USAID «Справедливість для всіх» у спільній співпраці з Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і права людини, Консультативної  місії Європейського Союзу в Україні, Моніторингової місії ООН в Україні, Проекту ЄС «Право-Justice», Інститутом Т.М.Л. Accepa й Global Rights Compliance.

У конференції взяли участь колишні судді та голова міжнародних трибуналів, керівники органів суддівського врядування  і самоврядування в Україні, судді, адвокати, прокурори, національні та іноземні експерти із Сполучених Штатів Америки, Боснії та Герцеговини, Нідерландів, Швеції, Німеччини, Великобританії, які мають практику розгляду справ про міжнародні злочини в міжнародних судах і трибуналах, а також в національних судах, які розглядають цю категорію справ в рамках загальної юрисдикції.

В ході конференції було обговорено роль системи правосуддя щодо притягнення до відповідальності винних у вчиненні міжнародних злочинів і важливості забезпечення їм права на справедливе судове провадження, виявлення викликів, з якими судова система України стикається при розгляді такої категорії справ, з паралельним направленням рекомендацій  на їх подолання, із урахуванням аналогічного досвіду інших країн.

Також Програмою заходу охоплено широкий спектр питань, які стосуються судочинства у справах про міжнародні  злочини, у тому числі прогалин законодавчого регулювання, підвищення спроможності суддів, вдосконалення судового адміністрування, забезпечення людино-центричного підходу під час розгляду цієї категорії справ, забезпечення підтримки свідкам і потерпілим, ролі сторони захисту у забезпеченні права на справедливий суд, гендерної чутливості  під час розслідування та судового розгляду справ про міжнародні злочини.

Під час заходу Голова Херсонського апеляційного суду Олександр Коровайко акцентував увагу на проблемах Херсонського апеляційного округу, які виникають під час розгляду судами справ про воєнні злочини. Також окреслив питання фінансового, матеріально-технічного та організаційного забезпечення судів, які знаходяться на деокупованій частині Херсонщини, забезпечення належних умов діяльності суддів та працівників апаратів судів, умов оплати їх праці.

Олександр Коровайко висловлює щиру вдячність організаторам за запрошення та можливість брати участь у цьому дуже важливому заході!

 

Фото: Програма USAID «Справедливість для всіх»