flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який впроваджує новий вид покарання в Україні – пробаційний нагляд

29 вересня 2023, 11:36

23.08.2023р. Верховна Рада України ухвалила проєкт Закону про внесення змін до Кримінального, Кримінального процесуального кодексів України та інших законодавчих актів України щодо удосконалення видів кримінальних покарань в умовах воєнного стану, який 26.09.2023р. було повернуто з підписом Президента України. Закон набирає чинності через шість місяців з дня його опублікування.

Вказаним законом в Україні запроваджується новий вид кримінального покарання у виді пробаційного нагляду, як основного виду покарання, що передбачає комплексний вплив на правопорушника без ізоляції від суспільства протягом 1-5 років, а для неповнолітніх 1-2 роки.

Покаранням у виді пробаційного нагляду доповнюються санкції статей (частин статей) Особливої частини Кримінального кодексу України, як альтернатива обмеженню волі.  

Положеннями закону передбачається можливість заміни кримінального покарання у виді арешту у санкціях, що його передбачають (крім кримінальних правопорушень, вчинених військовослужбовцями) на пробаційний нагляд.

Крім того, проєктом Закону передбачено внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України, Закону України «Про пробацію» та інших актів законодавства, з метою врегулювання повноважень уповноважених органів  з питань пробації, визначення порядку та умов виконання та відбування покарання у виді пробаційного нагляду. Також передбачається можливість зарахування цілодобового домашнього арешту у строк покарання.

Як зазначили ініціатори законопроекту в пояснювальній записці, вказаний законопроєкт розроблено з метою впровадження покарання у виді пробаційного нагляду, що сприятиме гуманізації пенітенціарної системи та розширенню можливостей для виправлення особи без ізоляції від суспільства. Прийняття запропонованих змін дозволить розширити перелік видів покарань альтернативних позбавленню волі, оптимізувати діяльність слідчих ізоляторів, що сприятиме зменшенню кількості осіб у місцях несвободи, забезпечить додаткові можливості для виправлення правопорушників без ізоляції від суспільства.

Джерело: https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/41692