flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

10 грудня –Міжнародний день прав людини

10 грудня 2021, 15:03

 Всі люди народжуються вільними і рівними у своїй гідності та правах (ст.1 Загальної декларації прав людини).

Всі люди рівні перед законом і мають право, без будь-якої різниці, на рівний їх захист законом (ст.7 Загальної декларації прав людини).

Протягом всього існування людства та розвитку державності найбільш акутальним питанням було і залишається питання прав людини, їх утвердження, реалізації та захисту, а також  діяльність суду щодо захисту цих прав, адже судова гілка влади єдина наділена функцією здійснення правосуддя, чим утверджується законність та справдливість.

10 грудня відзначається міжнародний День прав людини (Human Rights Day). Саме у цей день в 1948 році Генеральна Асамблея ООН прийняла Загальну декларацію прав людини – перший універсальний міжнародний акт з прав людини, що проголошує права особистості, цивільні і політичні права і свободи (рівність всіх перед законом, право кожного на свободу і особисту недоторканність, свободу совісті та інші).

Про рівень демократичності, соціальної орієнтованості та поваги до прав людини як загальновизнаної цінності у державі свідчить рівень захищеності цих прав і свобод, дієвість механізмів такого захисту та доступ особи до правосуддя в цілому. 

Говорячи про ефективність діяльності суду щодо захисту прав людини, варто загадати, що в Херсонському  апеляційному суді не було зафіксовано ні одного порушення права на справедливий суд за результатами моніторингу, проведеного експертами Міжнародного товариства прав людини у 2020 році в рамках проекту Міністерства економічного розвитку і співпраці Федеративної республіки Німеччина «Зміцнення верховенства права в Україні».

Крім того, усвідомлюючи, що для становлення громадянського суспільства і правової держави важливе значення має правова освіта,  та опікуючись правовим вихованням підростаючого покоління, Херсонський апеляційний суд не залишається осторонь просвітницьких процесів та традиційно проводить низку зустрічей зі школярами та студентами у різних форматах спілкування  із суддями та працівниками апарату, знайомить усіх охочих із судовим процесом, засадами  функціонування судової установи та особливостями професійної діяльності судді.  Дуже важливо, щоб молодь знала не лише свої права та обов’язки, але і про необхідність та можливі способи захисту порушених, невизнаних чи оспорюваних прав.

Правова культура суспільства, дотримання прав людини, повага до прав та свобод оточуючих нас людей є безпосереднім показником рівня законності й правопорядку в державі.