flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Водієві не вдалося уникнути відповідальності за відмову від огляду на стан алкогольного сп'яніння

12 липня 2021, 10:46

За відмову від огляду на стан алкогольного сп'яніння (ст.130 ч.1 КУпАП) водія було притягнуто до адміністративної відповідальності - накладено штраф у розмірі 10200,00 грн. з позбавленням права керування транспортними засобами на 1 рік.

Втім захисник  чоловіка оскаржив постанову до Херсонського апеляційного суду. У скарзі апелянт послався на те, що працівники поліції безпідставно його зупинили, належних доказів відмови від медичного огляду працівниками поліції до суду надано не було.

Суд апеляційної інстанції, перевіривши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, дійшов висновку, що доводи апеляційної скарги спростовуються матеріалами провадження, зокрема, протоколом про адмінпорушення, поясненнями свідків, наданими відеофайлами, зафіксованим патрульними з нагрудного відеореєстратору та ін.

Посилання скаржника на та те, що відсутні докази його відмови від проходження медичного огляду на стан алкогольного сп'яніння, суд сприйняв критично, як спосіб уникнути відповідальності за скоєне правопорушення, оскільки водій відмовився від проходження в установленому порядку медичного огляду з метою встановлення стану алкогольного сп'яніння.

Крім того, при складанні протоколу водій не вказав заперечень, зауважень щодо порушень поліцейськими законодавства чи невідповідності внесених до протоколу даних.

Доводи захисника щодо безпідставного зупинення  водія працівниками поліції спростовуються наданими відеофайлами зафіксованими патрульними з нагрудного відеореєстратору, з яких вбачається, що  водій підтвердив порушення правил проїзду перехрестя на червоний знак світлофора.

Тож за результатами апеляційного розгляду  залишено в силі оскаржувану постанову та накладене судом першої інстанції адміністративне стягнення.