flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обвинувачений в умисному вбивстві залишатиметься під вартою

22 червня 2021, 09:55

Обвинуваченому у вчиненні умисного вбивства (ч. 1 ст. 115 КК України) було продовжено строк тримання під вартою до 16.07.2021 року включно.

В апеляційні скарзі захисник послався на те, що, крім особистого зізнання, під час досудового слідства не зібрано належних доказів причетності обвинуваченого до скоєного та просив обрати йому інший запобіжний захід, не пов’язаний з позбавленням волі.

За результатами перевірки матеріалів провадження та доводів апеляційної скарги, колегія суддів Херсонського апеляційного суду погодилася з висновками суду першої інстанції.

Так, судом було враховано суспільну небезпечність злочину, що інкримінований обвинуваченому, адже умисне вбивство є особливо тяжким злочином, за який передбачено безальтернативне покарання у виді позбавлення волі на строк до 15 років, а  також те, що обвинувачений порушив умови раніше застосованого до нього домашнього арешту, що стало підставою для зміни його на тримання під вартою.

Щодо доводів скарги захисника, то колегія суддів звернула увагу, що на цій стадії судового розгляду суд не вправі наперед вирішувати питання про фактичні обставини кримінальних правопорушень, кваліфікацію дій, доведеність чи недоведеність винуватості особи, оцінки доказів, оскільки ці питання вирішуються судом при ухваленні судового рішення по суті обвинувачення на підставі обвинувального акту, а не під час розгляду клопотання про продовження строку запобіжного заходу щодо особи.

Тож за результатами апеляційного перегляду оскаржувана ухвала суду першої інстанції залишена без змін і обвинувачений залишатиметься під вартою до 16.07.2021 року включно.