flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Замість іспитового строку засуджений відбуватиме 5 років позбавлення волі, адже знехтував обов’язком з’являтися до органу пробації

09 червня 2021, 13:33

Чоловіка було засуджено за заподіяння умисного тяжкого тілесного ушкодження (ч. 1 ст. 121 КК України), призначено покарання у виді 5 років позбавлення волі та звільнено від відбування покарання з іспитовим строком на 3 роки. Втім через невиконання обов’язку з’являтися до органу пробації судом першої інстанції було направлено засудженого для реального відбування покарання.

В апеляційній скарзі захисник засудженого послався, зокрема,  на те, що останній не в повній мірі розумів зміст покладених на нього обов’язків та наслідки їх невиконання.

Під час апеляційного розгляду встановлено, що засуджений всупереч визначеним судом обов’язкам щодо явки до органу пробації, будучи повідомленим, неодноразово не з’являвся на реєстрацію без поважних причин, пояснюючи неприбуття тим, що у визначені дні зловживав спиртними напоями.  

Колегія суддів апеляційного суду  зауважила, що поважними причинами неявки засудженої особи за викликом уповноваженого органу з питань пробації у призначений строк можна визнати необізнаність із встановленим органом пробації днем явки, хворобу та інші обставини, які фактично позбавляють її можливості своєчасно прибути (документально підтверджені).

Втім враховуючи те, що на час розгляду подання органу пробації судом першої інстанції   засуджений 11 разів не з’явився для реєстрації без об’єктивних на те причин, апеляційний суд дійшов висновку, що така поведінка засудженого  свідчить про  свідоме небажання ставати на шлях виправлення, а його поведінка не піддається контролю з боку органу пробації.

Щодо доводів апеляційної скарги, то засуджений ані суду, ані уповноваженій особі органу з питань пробації не зазначав, що йому не зрозумілі будь-які обставини з приводу порядку відбування покарання з випробуванням.

Тож апеляційну скаргу залишено без задоволення,  а оскаржуване судове рішення  про направлення засудженого до кримінально-виконавчої установи для відбування покарання - без змін.

Переглянути судові рішення за вказаною справою можна в Єдиному державному реєстрі судових рішень за №661/2097/18.

Нагадаємо, що відповідно до ч.2 ст.78 Кримінального кодексу України якщо засуджений, якого було звільнено від відбування покарання з випробуванням, не виконує покладені на нього обов'язки або систематично вчинює правопорушення, що потягли за собою адміністративні стягнення і свідчать про його небажання стати на шлях виправлення, суд направляє засудженого для відбування призначеного покарання.