flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Херсонський апеляційний суд захистив право працівника на отримання компенсації за несвоєчасний розрахунок при звільненні

03 червня 2021, 08:47

Позивач звернувся до суду з позовом про стягнення заборгованості по заробітній платі та середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні, пояснивши, що на момент подачі позову заборгованість по заробітній платі не була виплачена роботодавцем.

Під час розгляду справи позивач відмовився від вимог в частині стягнення заборгованості по заробітній платі, оскільки вона була погашена роботодавцем. Вимоги ж про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку суд першої інстанції задовольнив у повному обсязі.

В апеляційній скарзі відповідач послався на те, що розмір стягнутого середнього заробітку за час вимушеного прогулу у сумі 29785,47 грн є занадто великим, та з огляду  на статус бюджетної організації є таким, що може бути зменшений.

Перевіривши законність та обґрунтованість оскаржуваного рішення Херсонський апеляційний суд не погодився з доводами апеляційної скарги.

Так, відповідно до ст.116 КЗпП на підприємство, установу, організацію покладено обов`язок провести зі звільненим працівником повний розрахунок, виплатити всі суми, що йому належать, невиконання якого зумовлює настання відповідальності, встановленої ст.117 КЗпП. І метою такого законодавчого регулювання є захист майнових прав працівника у зв`язку з його звільненням з роботи, зокрема захист права працівника на своєчасне одержання заробітної плати за виконану роботу, яка є основним засобом до існування працівника, необхідним для забезпечення його життя.

Також апеляційний суд врахував, що заборгованість по заробітній платі на час звільнення становила 54012,42 грн і сплачувалась відповідачем частково під час розгляду справи судом першої інстанції та кінцевий розрахунок проведено лише  в січні 2021 року.

Тож колегія суддів апеляційного суду не погодилася з доводами про те, що стягнута судом сума середнього заробітку за час вимушеного прогулу є неспівмірною із встановленим розміром заборгованості, характером заборгованості та діями відповідача.

Оскаржуване рішення залишено без змін.