flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За порушення правил рибальства чоловікові доведеться сплатити штраф та відшкодувати завдані збитки

25 травня 2021, 13:18

За грубе порушення правил рибальства (ч.4 ст. 85 Кодексу України про адміністративні правопорушення) судом першої інстанції  до чоловіка застосовано адміністративне стягнення у виді штрафу, стягнуто з нього завдані рибному господарству України збитки та конфісковано незаконно здобуті  цінні види риб і  заборонені знаряддя лову.

Судом було встановлено, що чоловік здійснював незаконний лов риби колючим забороненим знаряддям лову – гаком-трійником за допомогою спінінга, способом багріння з берега.

Звернувшись до апеляційного суду, скаржник вказав, що ловив рибу дозволеним знаряддям лову-спінінгом, а вилучений гак-трійник йому не належить. Крім того, як стверджував апелянт, протокол про адміністративне правопорушення складено із порушенням законодавства.

Втім, вивчивши матеріали справи та перевіривши доводи скарги, апеляційний суд погодився з висновками суду першої інстанції.

Так,  твердження про те, що заборонене знаряддя для лову риби – гак-трійник йому не належав, а рибу він спіймав на спінінг, спростовуються протоколом про адміністративне правопорушення, згідно з яким у чоловіка було вилучено гак-трійник та рибу, що останній і засвідчив своїм підписом у протоколі.

Крім того, з урахуванням відомостей про вилучені майно, знаряддя лову та водні біоресурси суд критично оцінив  пояснення апелянта про те, що він не здійснював незаконний вилов риби, оскільки вони суперечать об`єктивним даним, встановленим під час розгляду справи.

Тож оскаржувану постанову апеляційним судом залишено без змін і порушнику доведеться сплатити штраф за порушення правил рибальства та відшкодувати збитки, завдані рибному господарству України.

 

Нагадаємо, що відповдіно до ч.4 ст.85 Кодексу України про адміністративні правопорушення грубим порушенням правил рибальства є рибальство із застосуванням вогнепальної зброї, електроструму, вибухових або отруйних речовин, інших заборонених знарядь лову, промислових знарядь лову особами, які не мають дозволу на промисел, вилов водних живих ресурсів у розмірах, що перевищують встановлені ліміти або встановлену правилами любительського і спортивного рибальства добову норму вилову.