flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Засудженому за зґвалтування не вдалося уникнути відповідальності: Херсонський апеляційний суд залишив вирок суду в силі

26 квітня 2021, 16:37

34-річного раніше судимого жителя м. Миколаєва судом першої інстанції було визнано винним у повторному вчиненні зґвалтування (ч. 2 ст. 152 Кримінального кодексу України) та призначено покарання у виді 7 років 6 місяців позбавлення волі.

Не погодившись із рішенням суду, засуджений в апеляційній скарзі послався те, що познайомився із потерпілою і за її згодою вступив з нею у статеві відносини, після чого нова знайома вдарила його каменем по голові.

Прокурор в апеляційній скарзі просив суд скасувати оскаржуваний вирок та призначити більш тяжке покарання -  у виді 9 років позбавлення волі, оскільки чоловік раніше неодноразово засуджувався за скоєння тяжких злочинів, у тому числі проти статевої свободи.

Перевіривши доводи апеляційних скарг, дослідивши матеріали кримінального провадження,  колегія суддів Херсонського апеляційного суду дійшла висновку, що докази у своїй сукупності, зокрема,  показання потерпілої, свідків, висновки судово-медичних експертиз та інші матеріали кримінального провадження, беззаперечно доводять винуватість  апелянта у вчиненні вказаного злочину, оскільки є послідовними, узгоджуються між собою, отримані у спосіб, передбачений кримінальним процесуальним законом, отже є належними та допустимими.    

Крім того, показання засудженого щодотого, що потерпіла не заперечувала проти близьких стосунків, колегія суддів розцінила як спосіб уникнути кримінальної відповідальності.

При цьому, покарання у виді 7 років 6 місяців позбавлення волі призначене судом першої інстанції в межах санкції та з урахуванням того, що  засуджений раніше притягувався до кримінальної відповідальності, в тому числі за  аналогічний злочин. Таке покарання, на переконання колегії суддів апеляційного суду, є необхідним і достатнім для його виправлення та попередження нових злочинів.

Тож Херсонським апеляційним судом оскаржуваний вирок залишено без змін.