flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Херсонський апеляційний суд: підозрюваний у зґвалтуванні та вбивстві малолітньої дівчинки залишатиметься під вартою

13 квітня 2021, 10:36

Колегія суддів Херсонського апеляційного суду  у закритому  судовому засіданні розглянула апеляційну скаргу захисника на ухвалу  слідчого судді  Херсонського міського суду Херсонської області від 14.03.2021 р. про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою  підозрюваному у зґвалтуванні та вбивстві   малолітньої дівчинки у с. Щасливе Херсонської області. Зазначеною ухвалою строк запобіжного заходу встановлено до  12 травня 2021 року включно, без права внесення застави.

Чоловікові повідомлено про підозру  у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених  ч.4 ст.152 КК України (зґвалтування особи, яка не досягла 14-ти років, незалежно від її добровільної згоди), та п.п. 2,10 ч.2 ст.115 КК України (умисне протиправне заподіяння смерті малолітній дитині, поєднане із зґвалтуванням), тобто особливо тяжких злочинів, санкція статті яких передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 10 до 15 років або довічне позбавлення волі.

Дослідивши матеріали кримінального провадження та перевіривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів апеляційного суду дійшла висновку про законність та обґрунтованість оскаржуваної ухвали про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. 

Тож колегією суддів апеляційну скаргу захисника залишено без задоволення, а оскаржувану ухвалу – без змін.

 

Нагадаємо, відповідно до ч.2 ст.27 Кримінального процесуального кодексу України кримінальне провадження в судах усіх інстанцій здійснюється відкрито. Слідчий суддя, суд може прийняти рішення про здійснення кримінального провадження у закритому судовому засіданні впродовж усього судового провадження або його окремої частини лише у разі:

1) якщо обвинуваченим є неповнолітній;

2) розгляду справи про кримінальне правопорушення проти статевої свободи та статевої недоторканості особи;

3) необхідності запобігти розголошенню відомостей про особисте та сімейне життя чи обставин, які принижують гідність особи;

4) якщо здійснення провадження у відкритому судовому засіданні може призвести до розголошення таємниці, що охороняється законом;

5) необхідності забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному провадженні.