flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Під вартою залишатиметься обвинувачений у вчиненні умисного тяжкого тілесного ушкодження, що спричинило смерть потерпілого.

11 березня 2021, 13:39

Судом першої інстанції обвинуваченому у вчиненні умисного тяжкого тілесного ушкодження, що спричинило смерть потерпілого (ч.2 ст. 121 КК України), було продовжено строк запобіжного заходу у виді тримання під вартою до 20 березня 2021 року включно.

Чоловік у своїй апеляційній скарзі посилався на необґрунтованість оскаржуваної ухвали, просив застосувати до нього домашній арешт. Пояснив, що у його матері тяжкий стан здоров’я.

Перевіривши доводи апеляційної скарги, дослідивши матеріали кримінального провадження, колегія суддів Херсонського апеляційного суду погодилася з висновком місцевого суду.

Так, колегія суддів звернула увагу на тяжкість покарання, що загрожує обвинуваченому у разі визнання його винуватим в інкримінованому злочині, зокрема санкцією ч.2 ст.121 КК України передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк від 7 до 10 років, а також на данні про особу обвинуваченого, який раніше неодноразово притягувався до кримінальної відповідальності, офіційно не працевлаштований, законне джерело доходів відсутнє, характеризується посередньо.

Крім того, апеляційним судом не взято до уваги доводи скарги, що мати обвинуваченого потребує догляду, оскільки згідно з довідкою про склад сім’ї з нею проживає її син, у зв’язку із чим, на думку суду, остання не позбавлена сторонньої допомоги по догляду за нею.

Тому встановлені під час розгляду обставини свідчать про наявність передбачених законом підстав для продовження строку запобіжного заходу у виді тримання під вартою, адже, на думку колегії суддів, у разі не продовження  обвинуваченому строку зазначеного запобіжного заходу останній, перебуваючи на свободі, може вчинити активні дії щодо переховування від суду внаслідок тяжкості вчиненого злочину, чи впливати на свідків кримінального провадження, які ще не допитані судом та проживають в одному населеному пункті з обвинуваченим.