flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обвинуваченому у розбої Херсонським апеляційним судом призначено більш суворе покарання, що відповідає ступеню тяжкості вчиненого злочину

09 березня 2021, 13:45

Вироком суду першої інстанції раніше двічі судимого чоловіка визнано винуватим та засуджено за ч.1 ст. 187 КК України (розбій) на 3 роки позбавлення волі.

Колегія суддів Херсонського апеляційного суду, перевіривши доводи апеляційної скарги прокурора щодо невідповідності призначеного покарання ступеню тяжкості вчиненого злочину внаслідок м’якості, дослідивши матеріали провадження, дійшла висновку, що призначене судом покарання не відповідає вимогам ст. 50, ст. 65 КК України щодо його справедливості, необхідності та достатності.

Так апеляційний суд звернув увагу, що згідно зі ст. 50 КК України покарання має на меті не тільки кару, а й виправлення засудженого. Особі, яка вчинила злочин, має бути призначене покарання, необхідне й достатнє для її виправлення та попередження нових злочинів. Виходячи з указаної мети й принципів справедливості, співмірності та індивідуалізації, покарання повинно бути  адекватним характеру вчинених дій, їх небезпечності та даним про особу винного.

У цій справі колегія суддів дійшла висновку, що суд першої інстанції не в повній мірі врахував ступінь тяжкості вчиненого злочину, який відноситься до категорії тяжких, данні про особу винного, який раніше двічі судимий, востаннє був звільнений умовно-достроково, але на шлях виправлення не став і знову вчинив умисний тяжкий злочин, характеризується негативно.

Тож на думку апеляційного суду достатнім та необхідним для виправлення обвинуваченого та запобігання вчиненню ним нових злочинів є покарання в  межах санкції ч.1 ст. 187 КК України у виді 4 років розбавлення волі.