flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Водія притягнуто до адмінвідповідальності за відмову від проходження огляду на стан наркотичного сп’яніння: 10200 грн штрафу та позбавлення права керування транспортними засобами на один рік

12 лютого 2021, 10:19

Європейський суд з прав людини у своїй практиці зауважує, що будь-яка особа, яка володіє чи керує автомобілем, підпадає під дію спеціальних правил, оскільки володіння та використання автомобілів є таким, що потенційно може завдати серйозної шкоди. Ті, хто реалізували своє право володіти автомобілями та їздити на них, тим самим погодились нести певну відповідальність та виконувати додаткові обов`язки у правовому полі (рішення по справі "О`Галлоран та Франціс проти Сполученого Королівства" від 29.06.2007р.)

Постановою місцевого суду чоловіка притягнуто до адміністративної відповідальності за скоєння правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 130 КУпАП, та накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу у сумі 10200 грн. з позбавленням права керування транспортними засобами строком на один рік.

Водія визнано винним в тому, що він керував автомобілем з явними ознаками наркотичного сп'яніння. Від проходження огляду на стан наркотичного сп’яніння він відмовився в присутності свідків, чим порушив п. 2.5 Правил дорожнього руху, за що передбачена відповідальність ч.1 ст.130 КУпАП.

Чоловік оскаржив постанову в апеляційному порядку, посилаючись на порушення поліцейськими законодавства при складанні протоколу.

Перевіривши матеріали справи, суддя Херсонського апеляційного суду дійшов висновку, що при розгляді справи про адміністративне правопорушення відносно апелянта судом першої інстанції повно і всебічно встановлені всі фактичні обставини правопорушення на підставі доказів наявних в матеріалах справи і досліджених в судовому засіданні.

Крім того,   апелянт скористався правом подати пояснення і зауваження щодо змісту протоколу,  в якому зазначив про небажання прибути до лікарні для проходження огляду на стан наркотичного сп’яніння. При цьому, скаржник не вказав заперечень та зауважень щодо порушень поліцейськими законодавства при складанні протоколу за ч. 1 ст. 130 КУпАП, невідповідність внесених до протоколу даних.

Тому у суду першої інстанції та у судді апеляційного суду відсутні підстави для визнання необ'єктивними доказів, якими підтверджено вчинення  апелянтом адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 130 КУпАП.

Тож  оскаржувану постанову щодо чоловіка про накладення штрафу та  позбавлення права керування транспортними засобами залишено апеляційним судом без змін.