flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація щодо скарги потерпілої про зміну підсудності у справі про вбивство в Каховці

04 січня 2021, 11:10

З метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження ухвалою Херсонського апеляційного суду від 25.08.2020 року було задоволено подання в.о. голови Каховського міськрайонного суду Херсонської області і передано кримінальне провадження відносно обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 115 КК України, на розгляд до Білозерського районного суду Херсонської області (ухвала суду в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням ).

Звертаємо  увагу, що при вирішенні питання про передачу кримінального провадження на розгляд до іншого суду колегія суддів врахувала об’єктивну можливість утворити склад суду для розгляду справи  у найбільш територіально наближеному суді чи іншому суді, зважаючи на відсутність повного складу суддів у багатьох судах Херсонської області, перебування суддів у відпустках, лікарняних тощо та враховуючи право обвинуваченого на колегіальний розгляд справи.

Тож на час вирішення цього питання колегією суддів апеляційного суду з урахуванням вищевикладеного передача кримінального провадження на розгляд саме до Білозерського  районного суду Херсонської області була обумовлена, у першу чергу, необхідністю забезпечити швидкий і  ефективний судовий розгляд.

Надалі 11 вересня 2020 року матеріали кримінального провадження апеляційним судом було передано до  Цюрупинського районного суду Херсонської області за клопотанням самого ж адвоката Кисельова М.Ю., у якому останній просив передати зазначене провадження до одного з найбільш територіально наближених судів, вказавши у тому числі, Цюрупинський районний суд Херсонської області. Під час судового розгляду клопотання адвокат та потерпіла підтримали клопотання та не заперечували проти розгляду зазначеного провадження в Цюрупинському районному суді (ухвала суду в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням ).

Крім того, щодо  наступного клопотання потерпілої про передачу провадження до іншого  суду від 25.09.2020 року   повідомляємо, що відповідно до ст. 34 КПК України для розгляду судом апеляційної інстанції  клопотання про  направлення провадження з одного суду до іншого, судом першої інстанції має бути направлено до апеляційного суду відповідне клопотання  разом з матеріалами кримінального провадження.

Клопотання, надіслане безпосередньо до апеляційного суду, не може бути автоматично розподілено для розгляду колегією суддів за відсутності матеріалів кримінального провадження, оскільки про передачу саме цих матеріалів і йде мова у клопотанні потерпілої.

Тому  клопотання потерпілої про зміну підсудності даного кримінального провадження   відповідно до кримінального процесуального законодавства було направлено до Цюрупинського районного суду Херсонської області для виконання вимог ст. 34 КПК України, а саме направлення  такого клопотання разом з матеріалами кримінального провадження до Херсонського апеляційного суду для  розгляду клопотання по суті.

Проте з невідомих для суду апеляційної інстанції причин, суддею Цюрупинського районного суду Херсонської області, в провадженні якого перебуває справа, до цього часу не направлено  матеріали справи разом з клопотанням потерпілої для розгляду Херсонськими апеляційним судом.

Апеляційним судом додаткового повідомлено судді С.І. Сіденку, на розгляді якого перебуває дане кримінальне провадження, про обов’язковість виконання вимог ст. 34 КПК УКраїни.

Як тільки до апеляційного суду надійдуть матеріали кримінального провадження з клопотанням про зміну підсудності системою авторозподілу справ буде визначено колегію суддів для розгляду вказаного клопотання, про що будуть невідклано повідомлені учасники процесу.