flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

10 років позбавлення волі за умисне вбивство: Херсонський апеляційний суд залишив у силі оскаржуваний вирок

01 грудня 2020, 14:48

Вироком  суду першої інстанції раніше судиму жінку  визнано винуватою у вчиненні  умисного вбивства (ч.1 ст.115 КК України) та призначено покарання – 10 років позбавлення волі.

Суд встановив, що  жінка, перебуваючи у стані алкогольного сп`яніння,  під час сварки між її співмешканцем та гостем, з яким спільно вживали алкогольні напої, умисно нанесла останньому удар ножем, спричинивши потерпілому тяжкі тілесні ушкодження, від яких  він помер на місці події.

Обвинувачена в апеляційній скарзі  вказала, що не мала умислу на вбивство, спонтанно нанесла потерпілому удар ножем, побоюючись за своє життя, оскільки він пішов на неї із сокирою. Захисник в апеляційній скарзі послався на неповноту судового розгляду та невідповідність висновків суду фактичним обставинам кримінального провадження.

Перевіривши матеріали провадження, колегія суддів Херсонського апеляційного суду дійшла висновку, що суд першої інстанції об`єктивно та обґрунтовано критично поставився до показань обвинуваченої, правильно розцінив їх як спосіб зменшити ступінь відповідальності, оскільки версія обвинуваченої про вчинення злочину у стані необхідної оборони спростовується дослідженими судом доказами у їх сукупності.

Зокрема єдиний свідок злочину, співмешканець обвинуваченої заперечував той факт, що  потерпілий брав сокиру та погрожував нею будь-кому. Крім того, під час огляду місця події не було виявлено відбитків пальців рук на сокирі, що свідчить про те, що  потерпілий не брав її до  рук.

Протягом усього перебігу провадження обвинувачена висунула різні версії розвитку події злочину, що додатково свідчить про неправдивість її показань.

Про умисел  жінки на заподіяння смерті потерпілому свідчать знаряддя злочину, локалізація завданого нею поранення, механізм його нанесення, спрямованість - обвинувачена завдала потерпілому цілеспрямований удар ножем в життєво важливий орган - груди, пошкодивши серце. Тому обвинувачена не могла не усвідомлювати, що її дії можуть спричинити смерть.

На думку колегії суддів апеляційного суду призначене покарання відповідає характеру та ступеню тяжкості вчиненого злочину, є необхідним і достатнім для виправлення обвинуваченої та попередження вчинення нових злочинів.

Тож суд апеляційної інстанції залишив оскаржуваний вирок без змін.