flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Херсонський апеляційний суд: аванс, сплачений продавцю, підлягає поверненню у разі не укладення договору купівлі-продажу

06 листопада 2020, 10:46

Позивач звернувся до суду із позовом про стягнення грошових коштів, пояснивши, що між ним та відповідачкою був укладений попередній договір купівлі-продажу будинку, згідно з умовами якого сторони  зобов’язувалися укласти договір купівлі-продажу у визначений термін. На виконання умов цього договору позивачем було передано відповідачу суму авансу в розмірі 122500,00 грн в рахунок загальної вартості будинку. Проте відповідачка у встановлений строк не підготувала необхідні документи для укладення договору купівлі-продажу. Крім того, позивачем були встановлені наявні заборони відчуження нерухомого майна, та виявлено, що будинок має інші технічні характеристики ніж ті, що були запропоновані в попередньому договорі, а район його розташування має властивості підтоплення ґрунту. Тож позивач відмовився від придбання будинку і вимагав повернути сплачені кошти.

Суд першої інстанції позовні вимоги задовольнив.

Відповідачка звернулася до Херсонського апеляційного суду з апеляційною скаргою, яка мотивована тим, що отримана нею сума грошових коштів не є авансом, а є завдатком, як способом забезпечення виконання зобов`язання покупця перед продавцем.

Перевіривши законність та обґрунтованість оскаржуваного рішення, колегія суддів апеляційного суду звернула увагу, що ознакою завдатку є те, що він слугує доказом укладення договору, на забезпечення якого його видано, одночасно є способом платежу та способом забезпечення виконання зобов`язання. В той час як аванс не має забезпечувальної функції. Якщо основний договір не укладено з ініціативи будь-якої зі сторін, то аванс повертається його власникові.

Зважаючи на викладене та встановивши, що  попередній договір купівлі-продажу будинку є нікчемним, оскільки  не було дотримано вимог закону про нотаріальне посвідчення договору, а також те, що договір купівлі-продажу спірного нерухомого майна між сторонами не був укладений, суд першої інстанції дійшов правильного висновку, що платіж, переданий за домовленістю сторін в рахунок вартості будинку, є авансом та підлягає поверненню власнику у повному обсязі.

Тож оскаржуване рішення суду першої інстанції апеляційним судом було залишено без змін.

 

 

Довідкова інформація:

Стаття 570 Цивільного кодексу України

1. Завдатком є грошова сума або рухоме майно, що видається кредиторові боржником у рахунок належних з нього за договором платежів, на підтвердження зобов'язання і на забезпечення його виконання.

2. Якщо не буде встановлено, що сума, сплачена в рахунок належних з боржника платежів, є завдатком, вона вважається авансом.