flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Засудженому за вбивство батька Херсонський апеляційний суд залишив у силі призначене покарання

03 листопада 2020, 15:48

Відповідно до положень ст.65 Кримінального кодексу України при призначенні покарання суд повинен враховувати ступінь тяжкості вчиненого злочину, особу винного та обставини, що пом'якшують та обтяжують покарання. Особі, яка вчинила злочин, має бути призначено покарання необхідне і достатнє для її виправлення та попередження нових злочинів.

Вироком суду першої інстанції раніше судимого жителя м. Каховки було визнано винним у вбивстві свого батька та  остаточно за сукупністю вироків призначено покарання у виді позбавлення волі строком 8 років 2 місяці. Як встановлено, чоловік у стані алкогольного сп'яніння, в ході раптово виниклого конфлікту на ґрунті особистих неприязних відносин удушенням заподіяв смерть батьку, який проживав за місцем мешкання засудженого.

Захисник оскаржив до Херсонського апеляційного суду вирок суду, посилаючись на неправильне застосування закону про кримінальну відповідальність і невідповідність призначеного покарання ступеню тяжкості вчиненого кримінального правопорушення та особі засудженого.

Вивчивши матеріали провадження та перевіривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ апеляційного суду  дійшла висновку, що  покарання призначено з дотриманням вимог щодо його необхідності, достатності і справедливості. Немає підстав вважати, що призначене покарання є несправедливим через його суворість, як про це стверджує апелянт.

Так, призначаючи вид та міру покарання, суд першої інстанції врахував ступінь тяжкості вчиненого злочину, дані про особу засудженого, який за місцем проживання характеризується негативно, не працевлаштований, неодружений, є раніше судимим, а також те, що даний злочин скоїв під час відбування покарання з іспитовим строком за вчинення попереднього кримінального правопорушення. На думку колегії суддів апеляційного суду, з урахуванням цих конкретних обставин справи обґрунтованим є висновок, що виправлення особи можливе лише в у мовах ізоляції від суспільства та призначене покарання за своїм видом та розміром є необхідним і достатнім для виправлення засудженого та попередження вчинення ним нових злочинів.

Тож апеляційним судом оскаржуваний вирок місцевого суду залишено без змін.