flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Заподіяння майнової шкоди винними протиправними діями є підставою відшкодування збитків у повному обсязі

20 жовтня 2020, 09:31

Суд першої інстанції, встановив, що чоловік умисно пошкодив скло автомобіля позивачки, завдавши останній збитки на суму більше 7 тис. грн. Цю ж суму суд стягнув з відповідача.

Не погодившись з таким рішенням суду, чоловік звернувся з апеляційною скаргою до Херсонського апеляційного суду, посилаючись на недоведеність його вини та розміру шкоди.

Як зазначив суд апеляційної інстанції, для настання відповідальності згідно зі ст.1166 Цивільного кодексу України необхідна наявність складу правопорушення: 1) наявність шкоди; 2) протиправна поведінка особи, яка заподіяла шкоду; 3) причинний зв'язок між збитками та протиправною поведінкою особи, що його заподіяла. За відсутності хоча б одного із цих елементів цивільно-правова відповідальність не настає.

 Згідно з вимогами  цивільного процесуального законодавства кожна сторона повинна довести обставини, що мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Перевіривши матеріали справи та доводи скарги, апеляційний суд погодився з висновками місцевого суду про наявність винних протиправних дій  чоловіка, завданої ним шкоди та причинного зв`язку між його поведінкою і настанням шкоди, що підтверджується доказами, які містяться в матеріалах справи, зокрема,  показаннями свідків, кошторисом на виконання ремонту автомобіля.

В той же час, матеріали справи не містили, а апелянтом не було надано суду належних та допустимих доказів того, що шкода була завдана не з його вини, а встановлений розмір шкоди не відповідає дійсності.

Тож оскаржуване рішення місцевого суду про стягнення збитків за заподіяну шкоду  залишено апеляційним судом без змін.

 

Для довідки:

Стаття 1166 "Загальні підстави відповідальності за завдану майнову шкоду" Цивільного кодексу України

1. Майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

2. Особа, яка завдала шкоди, звільняється від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкоди завдано не з її вини.

3. Шкода, завдана каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю фізичної особи внаслідок непереборної сили, відшкодовується у випадках, встановлених законом.

4. Шкода, завдана правомірними діями, відшкодовується у випадках, встановлених цим Кодексом та іншим законом.