flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Звертаємо увагу на зміни в правилах доставки та вручення судових повісток

14 січня 2020, 16:36

Постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2019 року №1149 «Про внесення змін до Правил надання послуг поштового зв’язку» (офіційне опублікування в газеті «Урядовий кур’єр», №4 від 10.01.2020 р.) внесено зміни, зокрема, щодо правил надсилання та вручення рекомендованих листів із позначкою «Судова повістка».

Щодо доставки та вручення рекомендованих листів з позначкою «Судова повістка», адресованих фізичним особам, п.99-1 Правил передбачено:

  1. під час доставки за зазначеною адресою рекомендовані листи з позначкою «Судова повістка» вручаються особисто адресату, а у разі його відсутності — будь-кому з повнолітніх членів його сім’ї, який проживає разом з ним;
  2. у разі відсутності адресата (будь-кого із повнолітніх членів його сім’ї) за вказаною на рекомендованому листі адресою працівник поштового зв’язку інформує адресата за наявним номером телефону та/або вкладає до абонентської поштової скриньки повідомлення про надходження рекомендованого листа з позначкою «Судова повістка»;
  3. якщо протягом трьох робочих днів після інформування адресат не з’явився за одержанням рекомендованого листа з позначкою «Судова повістка», працівник поштового зв’язку робить позначку «адресат відсутній за вказаною адресою», яка засвідчується підписом з проставленням відбитку календарного штемпеля і не пізніше ніж протягом наступного робочого дня повертає його до суду.

Щодо рекомендованих поштових відправлень з позначкою «Судова повістка», адресованих юридичним особам, п.99-2 Правил передбачено:

  1. під час доставки відповідних рекомендованих відправлень з позначкою «Судова повістка» за зазначеною адресою вручаються представнику юридичної особи, уповноваженому на одержання пошти, під розпис;
  2. у разі відсутності адресата за вказаною на рекомендованому листі адресою працівник поштового зв’язку робить позначку «адресат відсутній за вказаною адресою», яка засвідчується підписом з проставленням відбитку календарного штемпеля і не пізніше ніж протягом наступного робочого дня повертає його до суду.

Крім того, до п.114 Правил внесено зміни, відповідно до яких у разі коли адресат відмовляється засвідчити своїм підписом факт відмови від одержання рекомендованого листа з позначкою «Судова повістка», працівник поштового зв’язку робить позначку «Адресат відмовився» і не пізніше ніж протягом наступного робочого дня повертає його до суду.

У разі відмови адресата (представника юридичної особи, уповноваженого на одержання пошти) одержати рекомендований лист з позначкою «Судова повістка»  працівник поштового зв’язку робить позначку «Адресат відмовився» із проставленням відбитку календарного штемпеля і не пізніше ніж протягом наступного робочого дня повертає його до суду.