flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Херсонському апеляційному суді пройшла зустріч із ліцеїстами

27 травня 2019, 14:21

Продовження руху у напрямі демократичних змін у суспільстві, розбудови правової держави, формування громадянського суспільства неможливі без освіченої, активної та свідомої молоді.

Спілкування суддів та працівників судів зі школярами та студентами, ознайомлення із засадами здійснення правосуддя, особливостями функціонування системи судоустрою у державі мають на меті зацікавити молодь у професійній діяльності в судовій системі, поглиблення знань про функції судів, дієві механізми захисту своїх прав та свобод, підвищення рівня правової освіченості, а також формування власного сприйняття роботи суддів та судів загалом.

Тож 23 травня 2019 року  Херсонський апеляційний суд вітав учнів 10 класу Ліцею журналістики, економіки та правознавства Херсонської міської ради.

Гостей зустріла заступник керівника апарату суду Вікторія Дягілева, яка привітала ліцеїстів та розповіла про функціональні завдання відділів, які розташовані на першому поверсі будівлі суду, функції інформаційного центру суду, в якому можна не тільки дізнатися про стан розгляду справ, дату та час призначеного судового засідання, результати розгляду апеляційної скарги, а й отримати копії судових рішень, ознайомитися із матеріалами судової справи тощо. Військовослужбовець Національної гвардії України розповів відвідувачам про особливості охорони судових установ, пропускного режиму та правил перебування у суді тощо.

 

Вікторія Олександрівна запросила учнів до зали судового засідання, обладнаної сучасною технікою, де гості виступили слухачами під час розгляду цивільної справи колегією суддів апеляційного суду у режимі відеоконференції з місцевим судом. Школярі, спостерігаючи за розглядом справи про визнання спадщини відумерлою в апеляційному порядку, мали можливість безпосередньо ознайомитися із роботою секретаря судового засідання, процесуальним порядком розгляду апеляційної скарги, веденням судового процесу суддею-доповідачем тощо.

Також заступник керівника апарату суду пояснила процесуальні вимоги розгляду справи, правила вчинення учасниками провадження певних процесуальних дій та вимоги до поведінки під час перебування у судовому засіданні, принципи роботи відеоконференцзв’язку, а також нагадала про символи судової влади.

Після екскурсії будівлею суду гостей  запросили до актової зали, де на них чекало спілкування із суддею судової палати з розгляду цивільних справ Херсонського апеляційного суду Геннадієм Семиженком, який  розповів про побудову судової системи, місце суду апеляційної інстанції в судовій системі та його повноваження, спеціалізацію суддів, сформовані судові палати з розгляду кримінальних та цивільних справ. Школярі активно цікавилися особливостями щоденної праці судді, охоче запитували  про вимоги до кандидатів на посаду судді  та процедуру отримання звання судді.

На завершення заходу Геннадій Володимирович та Вікторія Олександрівна побажали гостям успіхів у навчанні та висловили сподівання, що проведений захід буде корисним для обрання учнями майбутньої професії.

Учасники заходу із задоволенням зробили спільне фото на згадку.