flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Замість штрафу попередження: Херсонським апеляційним судом враховано обставини, що пом’якшують адміністративну відповідальність

23 травня 2019, 16:29

Принцип справедливості є одним із фундаментальних засад правової держави, який реалізується як в законодавчій діяльності, так і в правозастосовній практиці, і знаходить, зокрема, своє втілення у співмірності між вчиненим правопорушенням та покаранням.

Відповідно до ч.2 ст.33 КУпАП України при накладенні стягнення судом враховуються характер вчиненого правопорушення, особа порушника, ступінь його вини, майновий стан, обставини, що пом’якшують і обтяжують відповідальність.

Постановою місцевого суду чоловіка визнано винним в ухиленні від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей, що  передбачено ч. 1 ст. 184 КУпАП, та накладено на нього адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 850 грн.

Судом першої інстанції встановлено, що чоловік ухилився від виконання обов’язків щодо забезпечення своїх дітей чистим охайним одягом, столиком для навчання, канцелярським приладдям та книгами.

Звернувшись до апеляційного суду зі скаргою, апелянт посилався на те, що  при визначенні виду адміністративного стягнення судом не враховано визнання ним своєї вини, наявність на утриманні трьох малолітніх дітей і дружини, яка є інвалідом другої групи, а також того, що раніше чоловік до адміністративної відповідальності не притягався. Крім того, на даний час він не працює і єдиним доходом його сім’ї є соціальна допомога, а тому накладене на нього стягнення у виді штрафу з огляду на майновий стан сім’ї не буде сприяти можливості належним чином забезпечити дітей всім необхідним. Тож чоловік просив застосувати до нього адміністративне стягнення у вигляді попередження.

Херсонський апеляційний суд, перевіривши доводи апеляційної скарги та дослідивши матеріали справи про адміністративне правопорушення, погодився із висновком суду першої інстанції про наявність складу адміністративного правопорушення, проте звернув увагу на те, що при накладенні стягнення суд не врахував характер вчиненого правопорушення, вчинення  адміністративного правопорушення вперше, щире каяття, майновий стан сім’ї, наявність на утриманні трьох малолітніх дітей та дружини - інваліда другої групи. 

Тому суд апеляційної інстанції дійшов висновку про можливість призначення покарання в межах санкції ч. 1 ст. 184 КУпАП, однак менш тяжкого та не матеріального характеру - у вигляді попередження.

За результатами апеляційного перегляду постанову місцевого суду змінено в частині накладеного стягнення.