flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Огляд законодавчих змін щодо запровадження адміністративної відповідальності за булінг (цькування)

25 січня 2019, 11:29

19 січня 2019 року набрав чинності Закон України  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)» 18.12.2018 № 2657-VIII, яким внесено зміни до ряду нормативно- правових актів.

Зокрема, запроваджено адміністративну відповідальність за булінг (цькування). Так, Кодекс України про адміністративні правопорушення доповнено ст.173-4 «Булінг (цькування) учасника освітнього процесу», яка визначає «булінг (цькування)» як діяння учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого.

За вказане діяння передбачено застосування до порушників адміністративних стягнень у вигляді штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадських робіт на строк від двадцяти до сорока годин.

Збільшений розмір штрафу та строк громадських робіт застосовуватимуться за вчинення вказаних діянь групою осіб або повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення.

 Передбачено також, що булінг (цькування), вчинені малолітніми або неповнолітніми особами віком від чотирнадцяти до шістнадцяти років, тягнуть за собою застосування відповідного адміністративного стягнення до батьків або осіб, які їх замінюють.

За неповідомлення керівником закладу освіти уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України про випадки булінгу (цькування) учасника освітнього процесу  передбачено накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням до двадцяти процентів заробітку (ч.5 ст. ст.173-4 КУпАП).

Вказаним законом внесено зміни також до  Закону України "Про освіту", в якому закріплено типові ознаки булінгу, зокрема, систематичність (повторюваність) діяння; наявність сторін - кривдник (булер), потерпілий (жертва булінгу), спостерігачі (за наявності); дії або бездіяльність кривдника, наслідком яких є заподіяння психічної та/або фізичної шкоди, приниження, страх, тривога, підпорядкування потерпілого інтересам кривдника, та/або спричинення соціальної ізоляції потерпілого (п.3-1,ч.1 ст.1).

Крім того, вказаний закон передбачає розроблення планів заходів, спрямованих на запобігання та протидію булінгу (цькуванню) в закладах освіти; порядок розгляду заяв про  випадки булінгу тощо.