flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

17 липня - День міжнародного кримінального правосуддя

17 липня 2024, 10:31

Доступ до правосуддя є фундаментальним правом людини, а прагнення справедливості – природним покликом, що має на меті добробут суспільства у всьому світі.

Щороку 17 липня у світі відзначається річниця ухвалення Римського статуту у 1998 році, а також створення Міжнародного кримінального суду в Гаазі – першого і єдиного постійно діючого міжнародного суду для судового переслідування осіб, відповідальних за геноцид, воєнні злочини, злочини проти людяності, воєнну агресію і екоцид.

Цей день називають всесвітнім днем міжнародного кримінального правосуддя або міжнародним днем справедливості (International Justice Day) і він покликаний привернути увагу суспільства до вагомої ролі дотримання принципів міжнародного гуманітарного права, залучення до покращення правосуддя на міжнародному рівні. 

Для України та багатьох інших країн, де вирують війни, боротьба з безкарністю є актуальною проблемою. Віримо, що справедливе покарання знайде всіх винних у злочинах, вчинених на нашій українській землі та продовжуємо наполегливо працювати задля відновлення миру в Україні.