flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

На Херсонщині відбулося виїзне засідання Робочої групи з питань забезпечення належного фінансування судової влади в Україні при Комітеті Верховної Ради України з питань правової політики

20 грудня 2023, 10:00

18 грудня 2023 року на базі Херсонського апеляційного суду  відбулось виїзне засідання робочої групи з питань забезпечення належного фінансування судової влади, що діє при Комітеті Верховної Ради України з питань правової політики.

Зокрема, з візитом завітали Голова Робочої групи, народний депутат України Сергій Демченко та  т.в.о. Голови Державної судової адміністрації України Максим Пампура.

У  засіданні робочої групи, якою керував Голова робочої групи з питань належного фінансування судової влади в Україні при Комітеті Верховної Ради України з питань правової політики, народний депутат України Сергій Демченко, взяли участь т.в.о. Голови Державної судової адміністрації України Максим Пампура, Голова Херсонського апеляційного суду Олександр Коровайко, начальник Територіального управління Державної судової адміністрації України в Херсонській області Микола Міняйло, начальник ТУ Служби судової охорони в Херсонській області Валентин Терещенко.

Також до заходу в онлайн режимі долучились член Вищої ради правосуддя Віталій Саліхов, директор Департаменту видатків бюджету органів влади Міністерства фінансів України Людмила Рожкова, Голова Ради суддів України Богдан Моніч, Голова Херсонського міського суду Херсонської області Дмитро Гонтар та інші учасники.

Так під час засідання учасниками Робочої групи з питань належного фінансування судової влади в Україні обговорено низку важливих питань, таких як питання щодо поточних умов забезпечення діяльності судів на деокупованій території Херсонської області, Територіального управління ДСА України та Територіального управління Служби судової охорони в Херсонській області, питання нагальних потреб для забезпечення здійснення правосуддя у Херсонській області, а також забезпечення заробітної плати працівників апаратів судів.

Учасники Робочої групи також приділили увагу поточному стану законодавчих ініціатив робочої групи, зокрема проєкт Закону України Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" щодо врегулювання питання оплати праці працівників судів (реєстраційний номер 6311 від 16.11.2021), проєкт Закону України щодо внесення змін до розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо вдосконалення окремих питань призначення суддів, повноваження яких припинилися (реєстраційний номер 7698 від 26.08.2022), проєкт Закону України щодо внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та інших законів щодо надання можливості судам, органам суддівського врядування, іншим державним органам та установам системи правосуддя отримувати благодійну, в тому числі гуманітарну допомогу в період воєнного або надзвичайного стану (реєстраційний номер 9047 від 22.02.2023), проєкт Закону України щодо внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" щодо вдосконалення окремих питань правового регулювання діяльності помічників суддів та деяких інших працівників апарату суду (реєстраційний номер 9173 від 03.04.2023), а також проєкт Закону України щодо сплати судового збору в кримінальному провадженні (на даний час цей проєкт не зареєстрований).

Т.в.о. голови Державної судової адміністрації України Максим Пампура інформував учасників робочої групи щодо стану фінансування місцевих та апеляційного судів, які працюють на деокупованій частині Херсонської області.

Під час засідання робочої групи очільник Херсонського апеляційного суду Олександр Коровайко акцентував увагу на основних питаннях матеріально-технічного та організаційного забезпечення діяльності апеляційного суду та місцевих судів деокупованої частини Херсонської області, які потребують вирішення та подальшого вдосконалення організації забезпечення судів усім необхідним для здійснення правосуддя та якісного надання судових послуг громадянам деокупованої Херсонщини.

Також  Голова апеляційного суду прокоментував актуальні питання щодо належного забезпечення оплати праці працівників апаратів судів, проблем пов’язаних з проведенням платежів Державною казначейською службою України та питання необхідності повернення Територіального  управління Державної судової адміністрації України в Херсонській області у місто Херсон, оскільки судді знаходяться у місті Херсоні і Територіальне управління ДСА України в Херсонській області також має знаходитись в місті Херсоні і забезпечувати їх належну роботу.

На завершення зустрічі Голова робочої групи, народний депутат України Сергій Демченко подякував усім суддям та працівникам судів, які працюють на деокупованій частині Херсонщині, за належну організацію роботи в надскладних умовах повномастшабної війни.