flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховною Радою України прийнято Закон щодо вдосконалення порядку відкриття та оформлення спадщини

06 грудня 2023, 10:11

8 листопада 2023 року Верховна Рада України прийняла в другому читанні і в цілому проєкт Закону № 9287 «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку прийняття спадщини» у редакції, запропонованій Комітетом ВР з питань правової політики. (реєстраційний номер 9287 від 11.05.2023).

Вказаним Законом передбачено  внесення змін до Закону України «Про нотаріат» та Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України».

Так, зазначеним Законом вносяться зміни до статті 131 Закону України «Про нотаріат», якою врегулювано питання здійснення нотаріальної діяльності в межах нотаріальних округів. Враховуючи те, що законодавством в особливих випадках (тимчасово окуповані території чи бойові дії) передбачена можливість відкриття спадщини не за місцем відкриття спадщини, передбачено узгодити відповідні положення з нормами Закону України «Про нотаріат» (статті 66, 67, 71), врегулювавши особливості видачі свідоцтва про право на спадщину та вчинення інших нотаріальних дій щодо спадкового майна з урахуванням зазначених особливостей.

Також Законом передбачено внесення зміни до статті 3 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» шляхом вдосконалення порядку визначення статусу окремих територій України тимчасово окупованими.

Особливості спадкування на тимчасово окупованих територіях та  територіях, на яких ведуться бойові дії пропонується врегулювати не у ст. 111 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», а Цивільному кодексі України, як основному акті цивільного законодавства.

Проєкт цього Закону було розроблено з метою вдосконалення правового регулювання в частині забезпечення захисту майнових та особистих немайнових прав спадкоємців в умовах воєнного або надзвичайного стану.

На переконання авторів законопроєкту реалізація цього Закону сприятиме  стабілізації цивільного обороту, та створить передумови для захисту прав і інтересів суб’єктів спадкових правовідносин.

Згідно Прикінцевих положень цей Закон набирає чинності одночасно з набранням чинності Закону України "Про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо вдосконалення порядку відкриття та оформлення спадщини", але не раніше дня, наступного за днем опублікування цього Закону. 

28 листопада 2023 року Закон підписано Президентом України.

30 листопада 2023 року у виданні «Голос України» опубліковано:

– Закон України від 08.11.2023 № 3450-IX «Про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо вдосконалення порядку відкриття та оформлення спадщини»;

– Закон України від 08.11.2023 № 3449-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку відкриття та оформлення спадщини».

Джерело: https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/41906