flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Прийнято Закон, яким врегульовано окремі проблемні питання реалізації виконання зобов’язань під час видачі (екстрадиції) в Україну підозрюваних, обвинувачених та засуджених, зокрема у воєнних злочинах

06 грудня 2023, 10:12

21 листопада 2023 року Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення дотримання прав і свобод засуджених, переданих в Україну для відбування покарання, а також осіб, стосовно яких компетентним органом іноземної держави було прийнято рішення про їх видачу в Україну (екстрадицію) для притягнення до кримінальної відповідальності або виконання вироку» (реєстр. №9451 від 03.07.2023).

Метою необхідності прийняття зазначеного Закону є те, що останнім часом компетентними органами інших держав прийнято низку рішень про відмову в задоволенні запитів про видачу осіб до України з огляду на недодержання у пенітенціарних закладах України статті 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод щодо заборони катування, а також неможливість гарантування безпеки під час перебування осіб в пенітенціарних закладах в умовах воєнного стану. При цьому окремими державами запитуються додаткові гарантії розміщення виданих осіб у західних регіонах України, а надання Україною таких гарантій, як правило, оцінюється позитивно та сприяє вирішенню питання щодо екстрадиції.

Прийнятим Законом передбачено внесення змін до статей 7, 86 і 93 Кримінально-виконавчого кодексу України та статей 4 і 8 Закону України «Про попереднє ув’язнення» з метою врегулювання окремих проблемних питань реалізації виконання зобов’язань під час видачі (екстрадиції) в Україну підозрюваних, обвинувачених та засуджених, зокрема у воєнних злочинах.

Як зазначено в пояснювальній записці до проєкту реалізація Закону забезпечить підвищення ефективності видачі (екстрадиції) в Україну підозрюваних, обвинувачених та засуджених, насамперед з країн Європейського Союзу.

27 листопада 2023 року Закон направлено на підпис Президенту України.

Джерело:  https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/42220