flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд стягнув кошти на користь наймача житла

17 лютого 2022, 10:49

Жінка уклала договір найму житлового приміщення з метою проживання її сина та його товариша, які навчалися в коледжі ХДМА, строком на 1 рік. За умовами договору орендна плата складала 4500,00 грн. на місяць, комунальні послуги за фактом та одноразова заставна сума у 4500,00 грн. В день укладення договору позивачка сплатила 9000,00 грн. (місячна плата - 4500,00грн. та заставна сума - 4500,00 грн.).

Через деякий час на звернення позивачки із проханням вирішити питання щодо постачання води, яку було перекрито власницею квартири через поломку труби у ванній кімнаті, остання почала виселяти квартирантів. При цьому, власниця квартири на примірнику договору написала розписку про те, що зобов`язується у визначений термін повернути заставну суму.

Оскільки відповідачка кошти не повернула, позивач  просила суд стягнути з орендодавця на її користь суму застави – 4500 грн., надлишково сплаченої оренди – 725,81 грн та моральну шкоду в сумі 4000 грн.  Позивач пояснила, що у зв’язку із передчасним виселенням із орендованого житла діти опинилися без даху над головою у чужому місті, були вимушені проживати у м. Каховка і щодня їздити на заняття і назад, що призвело до додаткових витрат на проїзд, втоми, стресу і завдало моральних страждань.

Відмовляючи у задоволенні позову, суд першої інстанції виходив із того, що орендарем були порушені умови договору, адже комісією виявлені пошкодження в приміщенні, що виникли з вини орендаря, не оплачені комунальні послуги, через що відповідач понесла витрати на відновлення належного стану житлового приміщення, а вимоги про стягнення моральної шкоди документально не підтверджені.

Перевіривши доводи апеляційної скарги та матеріали провадження, колегія суддів апеляційного суду частково погодилася із висновками місцевого суду, вказавши, що із встановлених обставин, які підтверджуються наданими сторонами доказами, вбачається, що наймачами заподіяно пошкодження майна орендодавцю на суму 1585 грн (залиті килими, витрати на придбання крану і чистку килимів) та не сплачено комунальні послуги на 1345,66 грн. Тому за вирахуванням 2930,66 грн (заподіяна орендарями шкода та несплачені комунальні послуги) із відповідача підлягає стягненню заставна сума  у розмірі 1569,34 грн.

Водночас, доводи відповідачки про необхідність врахування вартості матеріалу, витраченого нею на відновлення стану квартири, задоволенню не підлягають, адже у справі відсутні докази про те,  що з вини орендаря шпалери на стінах і стеля у всіх кімнатах квартири (житлова кімната, коридор, кухня ) приведені у непридатний стан і потребують заміни.

Тож апеляційним судом оскаржуване рішення скасовано, ухвалено нове, яким позов задоволено частково і стягнуто на користь орендаря 1569,34 грн за договором найму житла.

 

 

Справа 766/7777/20