flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Херсонський апеляційний суд встановив факт постійного проживання чоловіка на території України, з чим погодився суд касаційної інстанції

11 лютого 2022, 15:05

Житель Генічеського району Херсонської області звернувся до суду із заявою про встановлення факту постійного проживання на території України, пояснивши, що він народився у Вірменській РСР, а з 1988 року він разом із батьками  проживав на території України, навчався у середній школі, отримав паспорт громадянина України, закінчив національний університет та продовжує проживати в Генічеському районі і зараз.

Проте у січні 2018 року Державною міграційною службою України у нього було вилучено паспорт громадянина України на тій підставі, що рішення про встановлення належності до громадянства щодо нього не приймалося.

Тож чоловік звернувся до суду і просив встановити факт, що він постійно проживав на території України в зазначених ним місцях та у вказаний ним часовий проміжок.

Суд першої інстанції заяву задовольнив. Херсонський апеляційний суд змінив зазначене рішення, встановивши факт, що заявник станом на 24 серпня 1991 року постійно проживав на території України у селі Генічеського району Херсонської області, адже встановленню у судовому порядку підлягає лише факт, що має для заявника юридичне значення, а не будь-який факт. У цій справі юридичне значення для заявника має лише факт постійного проживання на території України станом на 24 серпня 1991 року, що є необхідним для встановлення належності до громадянства України відповідно до частини першої статті 3 Закону України «Про громадянство України».

Управління Державної міграційної служби України в Херсонській області  в касаційній скарзі просило скасувати зазначені рішення місцевого та апеляційного суду і відмовити у задоволенні заяви чоловіка.

Проте суд касаційної інстанції погодився з висновками Херсонського апеляційного суду та залишив оскаржувану постанову без змін.

Нагадаємо, що згідно з пунктом 5 частини другої статті 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Частиною другою статті 315 ЦПК України передбачено, що у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Справа № 653/1308/18