flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Херсонський апеляційний суд: заява про встановлення факту родинних відносин із спадкодавцем, за відсутності спору про право, розглядається в порядку окремого провадження

07 лютого 2022, 16:09

Справи про спадкування розглядаються судами за правилами позовного провадження, якщо особа звертається до суду з вимогою про встановлення фактів, що мають юридичне значення, які можуть вплинути на спадкові права й обов`язки інших осіб та (або) за наявності інших спадкоємців і спору між ними.

Жінка звернулася до суду в порядку окремого провадження із заявою про встановлення факту визнання батьківства відносно неї, що необхідно їй для оформлення спадщини, пояснивши, що під час її народження батьки не перебували у зареєстрованому шлюбі, у зв`язку з чим у свідоцтві про народження відсутні відомості про її батька. Оскільки нотаріус відмовила у вчиненні нотаріальних дій через не підтвердження факту родинних зв’язків із спадкодавцем, вона вимушена звернутися до суду із цією заявою.

Суд першої інстанції відмовив у відкритті провадження за заявою про встановлення факту визнання батьківства, оскільки  із заяви вбачається спір про право, адже встановлення юридичного факту для заявниці пов’язується з метою в подальшому підтвердити своє право на спадкове майно, а тому заява не підлягає розгляду в окремому провадженні.

За результатами апеляційного перегляду Херсонський апеляційний суд не погодився із висновками суду першої інстанції, вказавши, що якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення родинних відносин із спадкодавцем, проживання з ним однією сім`єю, постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, прийняття спадщини, яка відкрилася до 01 січня 2004 року тощо.

Апеляційний суд дійшов висновку, що суд першої інстанції передчасно вказав на існування спору про право, не встановивши між ким існує спір чи коло суб’єктів, між якими він може виникнути.

Тож оскаржувану ухвалу скасовано, а справу направлено для продовження розгляду до суду першої інстанції.