flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За спричинення тяжких тілесних ушкоджень чоловік відбуватиме покарання у виді позбавлення волі: Херсонський апеляційний суд не погодився із застосуванням випробувального терміну

13 січня 2022, 10:25

Судом першої інстанції чоловіка було визнано винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.121 Кримінального кодексу України та призначено йому покарання у виді позбавлення волі строком 5 років, на підставі ст.75 КК України звільнено його від відбування покарання з випробуванням (протягом іспитового строку 3 роки засуджений не має вчиняти нових кримінальних правопорушень і виконувати  покладені на нього обов`язки).

Зокрема чоловіка було визнано винуватим у спричиненні потерпілому тяжких тілесних ушкоджень шляхом нанесення двох ударів в область черевної порожнини, заподіяних предметом, схожим на ніж.

За результатом апеляційного перегляду колегія суддів Херсонського апеляційного суду дійшла висновку, що судом першої інстанції при призначенні обвинуваченому покарання поза увагою залишено той принцип, що особі, яка вчинила кримінальне правопорушення, має бути призначено покарання, необхідне і достатнє для її виправлення.

Так, апеляційний суд звернув увагу, що в мотивувальній частині вироку місцевий суд не зазначив, чому вказані у вироку дані про особу обвинуваченого, зокрема раніше не судимий, який характеризується посередньо, не одружений, на утриманні неповнолітніх дітей не має, у лікарів нарколога та психіатра не перебуває та інші, він визнає такими, що істотно знижують ступінь тяжкості вчиненого злочину і впливають на пом’якшення покарання та дають можливість призначити покарання із застосуванням випробувального терміну.

Тож призначаючи обвинуваченому покарання у виді позбавлення волі строком 5 років без застосування ст. 75 КК України, колегія суддів апеляційного суду враховувала характер і ступінь суспільної небезпеки кримінального правопорушення,  яке відноситься до тяжких злочинів, особу винного,  зухвалість обставин вчиненого кримінального правопорушення, те, що засуджений зник з місця пригоди, а також інші обставини провадження. На думку колегії суддів таке покарання буде достатнім та необхідним для виправлення винного.

Тож засуджений відбуватиме призначене покарання у виді позбавлення волі строком 5 років.

 

Ознайомитись із судовими рішеннями у цій справі можна в Єдиному державному реєстрі судових справ за № 662/1238/21.