flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Херсонський апеляційний суд збільшив аліменти на утримання малолітньої дитини

04 січня 2022, 13:43

Згідно зі ст.192 Сімейного кодексу України розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров'я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Мати малолітньої дитини звернулась до суду з позовом до свого чоловіка, батька дитини, про стягенення аліментів на утримання дитини в розмірі 7000,00 грн щомісячно та стягнення аліментів на своє утримання у розмірі ¼ частини з усіх видів доходів відповідача щомісячно, оскільки вона перебуває у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трьох років.

Вказувала, що шлюбні відносини з батьком дитини фактично припинені, вони проживають окремо, малолітня дочка проживає разом з нею та перебуває на її повному утриманні, а відповідач ухиляється від здійснення витрат на утримання дитини.

Судом першої інстанції позов було частково задоволено, стягнуто з батька аліменти на утримання малолітньої доньки у розмірі 2000 грн та аліменти на утримання дружини у розмірі 1/6 частини з усіх видів доходів, щомісячно.

Не погоджуючись із вказаним судовим рішенням, адвокат позивачки подала апеляційну скаргу, в якій посилалась на відсутність доказів існування у відповідача обставин, які б могли бути підставою для зменшення розміру аліментів, про які просила позивачка.

Колегія суддів Херсонського апеляційного суду звернула увагу, що відповідно до положень статті 27 Конвенції ООН про права дитини та відповідно до статті 8 Закону України «Про охорону дитинства» визначено, що кожна дитина має право на рівень життя, необхідний для її фізичного, розумового та  духовного розвитку.

Законодавець у статті 182 СК України навів орієнтований перелік обставин, які мають бути враховані судом при визначенні розміру аліментів. Поряд з цим, у нормі цієї статті, міститься застереження про те, що розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини.

У цій справі колегія суддів дійшла висновку, що оскаржуване рішення суду необхідно змінити, збільшивши суму визначених судом аліментів на утримання малолітньої дитини з 2000 грн. на 2500 грн. Так, судом першої інстанції не було враховано що батько дитини не заперечував проти стягнення з нього аліментів на утримання дитини в сумі, що становить ¼ частки від усіх його доходів, в основу розрахунку поклавши середній розмір заробітної плати у адміністративно-територіальних межах міста, а саме 10000 грн., тобто суми, що складає 2500 гривень та не заперечував факту відсутності на його утриманні інших утриманців, а також відсутності обставин, які б перешкоджали йому забезпечувати утримання доньки у більшому обсязі.

В іншій частині рішення суду залишено без змін.

 

Ознайомитись із  судовими рішеннями у цій справі можна в Єдиному державному реєстрі судових справ за №766/5494/21.